Pohledem Aleny Vitáskové: Kompetence regulátora

Energetický regulační úřad vede Alena Vitásková

Energetický regulační úřad vede Alena Vitásková Zdroj: Foto Blesk - Ladislav Křivan

Šéfka ERÚ Alena Vitásková musela vydat cenové rozhodnutí do konce listopadu. Sama už ví, že ho bude muset změnit.
Šéfka ERÚ Vitásková při rozhovoru pro Blesk
Energetický regulační úřad vede Alena Vitásková
Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková
5
Fotogalerie

Energetický regulační úřad byl od roku 2001 zřízen jako správní úřad pro výkon regulace v energetice. Je institucí nezávislou na rozhodnutích vlády a řídí se platnou českou a evropskou legislativou. 

Zásadními zákony jsou pro ERÚ energetický zákon (458/2000 Sb.) a zákon o podporovaných zdrojích energie (165/2012 Sb.). Patrně nejviditelnější činností instituce, která se dotýká prakticky každého občana, je regulace cen pomocí cenových rozhodnutí. Ta je nutná pro usměrnění přirozených monopolů typických pro energetická odvětví.

K zásadním kompetencím ERÚ patří také stanovování podpory pro využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie a kombinované výroby elektřiny a tepla. Je nutné si uvědomit, že tato podpora musí být v souladu s českou i evropskou legislativou. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto z tohoto pohledu zajišťovalo povolení podporu vyplácet – bez této takzvané notifikace by operátor trhu (společnost OTE )podporu neměl vyplácet a příjemce by ji neměl přijmout.

ERÚ má také poměrně rozsáhlé pole působnosti v oblasti kontrol v energetice, tedy s výjimkou cenových kontrol v oblasti podporovaných zdrojů. Důležitým posláním Energetického regulačního úřadu je ochrana zákazníků a spotřebitelů jako potenciálně slabší strany, a to jak formou poradenské činnosti, tak prakticky – například při problémech s ukončováním smluv, změnou dodavatele a podobně.

Důležitá je však i ochrana oprávněných zájmů držitelů licencí a zachování soutěžních podmínek na trhu. Díky výkonu dohledu ERÚ nad trhy v energetických odvětvích jsme například zavedli indikativní ceny plynu, které odběratele informují, na jaké hladině by se měla cena za plyn pohybovat.

Autorka je předsedkyní ERÚ

Více o energetice čtěte zde.