Polská energetika může být inspirací k proměně ČEZ

Zdroj: E15 (Midjourney)

U sousedů v Polsku se nyní vzhledem k vítězství tržně orientované opozice schyluje k otočce u vládního kormidla s velkými dopady mimo jiné na energetické firmy obchodované na akciovém trhu. Vývoj v Polsku má cenu sledovat z důvodu zajímavých investičních příležitostí i jako inspiraci či varování pro naši energetiku a potažmo pro vládu, jak by měla přistoupit k „restrukturalizaci“ ČEZ. Máme totiž s Polskem společný problém vysoké závislosti na uhlí a nutnost ji řešit v horizontu několika let.

Pro nezasvěcené, akcie polských elektroenergetik (hlavní jsou PGE, Tauron a Enea) nereagovaly na volební výsledky zdaleka tak nadšeně jako třeba banky. Důvodem je, že předchozí vláda přišla už v roce 2020 s relativně smysluplným řešením přechodu na zelenou energetiku. Místo cesty znárodňování měla naopak v plánu energetiky zbavit všech uhelných aktiv a dát je do státní „bad bank“, která tato aktiva postupně dovede k útlumu. Na trhu obchodované firmy pak měly investovat do obnovitelných zdrojů, plynofikace teplárenství a modernizace sítí. U jaderných elektráren je hlavní projekt sice plně státní, je zde ovšem i druhý rozvíjený konsorciem polostátní PGE a soukromé ZE PAK - ta je také obchodována na burze.

Polské energetiky na tento plán reagovaly velmi pozitivně a akcie Tauronu si letos i přes drsné vládní zásahy na podporu domácností připisovaly zisky nad 110 procent. Největší PGE, která pro vládu plní roli „děvečky pro všechno“ a má jaderný projekt, dokázala připisovat přes 30 procent. S tím, jak se ukázalo, že vláda tento projekt do voleb nestihne, ovšem přišly v sektoru výrazné propady. Uhelný projekt je nyní u ledu a asi nebude tím prvním, do čeho se budoucí vláda pustí. I přes odpor ke všemu starému ale současná opozice připouští, že vyčlenění uhelných aktiv z firem je asi nejlepší řešení. Lze tak očekávat, že se Polsko touto cestou opět vydá – s odhadnutelným dopadem na akcie energetik.

Co nastupující polská koalice naopak nezvažuje, je zestátňování sektorů, jako jsou obnovitelné zdroje, které potáhnou ekonomiku a mohou si sáhnout na velké soukromé investice. Mimochodem Polsko zřejmě bude schopné v EU dojednat zařazení uhelných elektráren do mimotržní kapacitní rezervy až do roku 2028.

Autorem je analytik České spořitelny.