Proč Klíma tak náhle skončil? Kompletní odmítnutí jeho práce by bylo velkou chybou

Michal Klíma končí ve funkci vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací.

Michal Klíma končí ve funkci vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací. Zdroj: ČTK

Bylo to překvapení, alespoň pro většinu lidí. Michal Klíma, vládní zmocněnec pro média a dezinformace, ve středu ve své funkci náhle skončil. Jeho pozici vláda zrušila, agendu rozdělila. Klíma se sice od premiéra dočkal formálního poděkování, ovšem na tiskovou konferenci už jej ani nezvali a co je ještě podstatnější, výsledek jeho roční práce, takzvaný Akční plán proti dezinformacím, spadl do koše a vláda s ním nadále nepočítá. Kompletní odmítnutí Klímovy práce by však bylo velkou chybou. 

„Kdyby ses v té komunikaci nepohyboval jako slon v porcelánu, bylo by to snazší,“ glosoval působení Michala Klímy na Úřadu vlády publicista Daniel Dočekal – a vystihl tak asi největší výtku řady lidí, kteří působení Klímy v posledním roce sledovali. 

Michal Klíma, novinář a mediální manažer, na post vládního zmocněnce pro média a dezinformace nastoupil ani ne před rokem – a skutečně na něm působil jako slon v porcelánu. V ojedinělém rozhovoru loni na podzim předhodil veřejnosti „bombu“ o uzavírání webů, na nichž se objevují dezinformace, a pak se na měsíce odmlčel. Zmínil, že chce médiím ze státního rozdat 100 milionů ročně, už ale neřekl, podle čeho se peníze budou rozdělovat. Pracoval na zásadním „Akčním plánu proti dezinformacím“, ale nikdo nevěděl, jak přesně ten plán bude vypadat. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!