PROFIL: Travel Service začal s Tupolevem, teď se těší na Dreamliner

Travel Service

Travel Service Zdroj: mediafax

K do v posledních letech vyrazil na leteckou dovolenou s cestovní kanceláří, s největší pravděpodobností se ocitl v letadle Travel Service. Začátky lídra charterového trhu byly ale v roce 1997 skromné. Společnost vznikla na podhoubí cestovní kanceláře Canaria Travel, za otce zakladatele se dá označit podnikatel a spolumajitel Canarie Roman Vik.

Leteckou společnost dnes řídí z pozice generálního ředitele. Třetinu akcií zpočátku vlastnila i státní Česká správa letišť. Ta svůj podíl o dva roky později prodala Čedoku, který v té době ovládala skupina Unimex majitelů Jiřího Šimáně a Jaromíra Šmejkala. Vik, Šimáně a Šmejkal hrají v majetkové struktuře letecké společnosti klíčovou roli dodnes.

Firma začínala s jediným letadlem, kterým byl sovětský stroj Tupolev 154 M. V polovině roku 1998 byl dodán první Boeing 737, od té doby se společnost téměř výhradně spoléhá na letouny tohoto typu. Dnes jich má ve flotile 25, doplněk tvoří tři malé tryskáče Cessna.

Společnost po svém založení dokonale využila kontaktů svých majitelů a díky nižším cenám rychle ovládla trh charterových letů. S Travel Servicem létají klienti největších cestovních kanceláří, například Exim Tours, Fischer nebo Čedok (ten nyní vlastní americká skupina Odien). V roce 2004 pak firma do svého portfolia zařadila značku nízkonákladových aerolinií Smart Wings. Navíc se jí daří získávat zakázky mimo cestovní ruch, vozí například sportovní týmy či vojáky na zahraniční mise. Mimo sezonu pronajímá svá letadla do zahraničí, například Kanady.

V roce 2007 polovinu akcií Travel Service koupil islandský Icelandair. Partnerství vyneslo české firmě další zahraniční zakázky a českým rekreantům dálkový Boeing 767. Jednu sezonu tak mohli Češi létat do Karibiku bez mezipřistání. V polroce 2009 Icelandair prodal pětinu akcií Canarii, takže dnes Šimáně, Vik a Šmejkal kontrolují 70 procent firmy Travel Service. Perlou ve flotile se má stát v roce 2014 Boeing 787 Dreamliner za více než tři miliardy korun.

Travel Service je lídrem charterového trhu také na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl má v Polsku. V roce 2009 se neúspěšně ucházel o ČSA. Způsob jejich fungování v poslední době je této firmě trnem v oku. „Kvůli státní podpoře ČSA je trh tak silně cenově deformovaný, že tady létáme jen proto, abychom vytížili letadla,“ vyjádřil se letos Šimáně.

Travel Service

odkdy se datuje historie firmy: 1997

kdo je majitelem: 70 procent kontrolují Roman Vik, Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal, zbylých 30 procent mají aerolinky Icelandair Group

počet zaměstnanců: 1031

v jakých zemích firma působí: Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Francie

tržby: 10,4 miliardy korun (2011)

hospodářský výsledek: zisk 26,5 milionu korun (provozní, 2011)