Robert Malecký: Sliby chyby. Po odvolání nejvyššího žalobce Stříže už nikdo nedychtí

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž Zdroj: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedi

Není nic staršího než včerejší slib. A tak to pomalu začíná vypadat, že si nejvyšší státní zástupce Igor Stříž může konečně ve své nové kanceláři vybalit krabice a pohodlně se usadit. Celkem jisté odvolání, které slibovala budoucí vládní koalice, se odkládá.

Připomeňme si kulisy letošního léta. Po rezignaci Pavla Zemana navrhla ministryně spravedlnosti Marie Benešová vládě dosavadního náměstka Stříže a vláda ho schválila. Jenže se ukázalo, že Stříž byl před Sametovou revolucí ve straně, a navíc vojenským prokurátorem. A tak opozice slíbila, že ho po volbách zase odvolá, aktivní v tom byli hlavně zástupci koalice Spolu.

„Hanebná personální politika vlády A. Babiše a J. Hamáčka. Vojenských prokurátorů se báli i komunisté a lampasáci. Jeden z nich se dnes, dvaatřicet let po listopadu 1989, stal nejvyšším státním zástupcem. Po volbách ho odvoláme,“ slíbil na Twitteru Zbyněk Stanjura z ODS. A šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová přisadila: „Nejvyšším státním zástupcem se stane bývalý komunistický prokurátor Igor Stříž, který posílal do vězení za to, že někdo nechtěl sloužit socialistické vlasti. A rozhodla o tom vláda trestně stíhaného premiéra, na jehož řízení může mít státní zástupce vliv. Po volbách ho odvoláme.“ Byl to v předvolební době snadný tahák na voliče, tak si slib dala ODS dokonce na modré plakátky.

Je po volbách, a z jednoznačného slibu se stala vleklá poziční hra. Sám Stříž řekl v televizi Nova, že je připraven na své odvolání, čímž chtěl nejspíš říct, že doufá, že odvolán nebude. Už pár dní předtím se totiž v Otázkách Václava Moravce sešli bývalí ministři spravedlnosti Robert Pelikán, Pavel Blažek (ten se má stát i budoucím ve vládě Petra Fialy) a pirátský justiční expert Jakub Michálek a shodli se, že odvolání Stříže není na pořadu dne.

„Myslím, že jsou společensky závažnější problémy. Strašit, že až vznikne nějaká vláda, tak se spustí gilotina a budou padat hlavy, by bylo velkou chybou. Kdybych si představil, že budu ministrem, tak první je potřeba s funkcionářem (Střížem) mluvit. Začít se musí dialogem,“ prohlásil Blažek.

Zajímavá je argumentace, kterou pánové úvahy o neodvolávání nejvyššího státního zástupce podložili. Podle Michálka se totiž musí nejdřív dořešit zákon o státním zastupitelství. To je zákon, který se marně pokoušely prosadit tři po sobě jdoucí vlády a v legislativním plánu ho má přirozeně i budoucí koalice. Nejvtipnější na celé věci je detail, kdy si zákon budou opět psát státní zástupci, jak o tom mluvil už v létě právě Igor Stříž. Ten by rád do zákona zakotvil „luxusnější postavení nejvyššího státního zástupce“.

„Nehodlám tento zákon vytvářet sám pro sebe, proto se nebudu rozpakovat prosazovat pro budoucího nejvyššího státního zástupce co možná nejkomfortnější podmínky v tom smyslu, že bude více nezávislý na vůli vlády, ne aby ho mohla odvolat tak jako mě každým dnem,“ řekl.

Když si to přeložíme do srozumitelného jazyka, máme zde pěkný uroboros, hada požírajícího vlastní ocas. Stříže ve funkci necháme, dokud si nenapíše zákon, který ho na jeho postu zabetonuje. Had nás pak vrací na počátek, ke slibu, který byl pouhým slibem. Nezarmoutil, nějaké voliče možná přinesl,