Výhledy analytiků jsou optimistické, navzdory značným rizikům, píše analytik Komerční banky Kevin Tran Nguyen

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka Zdroj: Profimedia

Evropská centrální banka své rozhodnutí oznámí ve čtvrtek.
2
Fotogalerie

V následujících týdnech se rozjede výsledková sezona, od níž si analytici i přes zvýšené tlaky na marže hodně slibují. Zisky firem tvořících panevropský index STOXX 600 by podle nich měly vzrůst o 25 procent oproti stejnému období minulého roku, což je značné zpomalení v porovnání s rokem 2021, kdy vzrostly v průměru o 77 procent. 

Ovšem to jde na vrub nízké srovnávací základny. Trh dále očekává zpomalení růstu po zbytek roku, avšak stále by měl zůstat vysoko nad desetiletým průměrem sedm procent. Hlavními riziky jsou další vývoj války na Ukrajině, negativní spotřebitelský sentiment, zvýšené proinflační tlaky, problémy v dodavatelských řetězcích nebo také agresivnější postup centrálních bank. Od ECB čekám do konce roku již dvojí zvyšování sazeb. I přes tato rizika analytici zrevidovali od počátku roku růst zisků pro první čtvrtletí nahoru, a to o více než sedm procentních bodů.

Podobně jako minulý kvartál bude největším tahounem sektor energetiky, jehož příspěvek k 25procentnímu růstu by měl činit téměř 18 procent, přestože mu v indexu náleží pouze šestiprocentní váha. Silný růst by měly vykázat také sektory průmyslu a základních materiálů. Naopak od finančních titulů analytici očekávají čtyřprocentní pokles.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

STOXX 600 se nachází zhruba osm procent pod svým historickým maximem z ledna letošního roku, což spolu s relativně slibnými očekáváními stlačilo forward P/E poměr pod 14násobek. Při pohledu do zámoří, kde S&P 500 forward P/E činí 19,6násobek, se tak zdá, že evropské akcie jsou o poznání levnější. Stejný ukazatel se na pražské burze drží na úrovni 43násobku.

I tentokrát tak můžeme být svědky početných ziskových překvapení vlivem opatrnějších očekávání analytiků. Nicméně výše uvedená rizika vyvíjejí značný tlak na marže, což se pravděpodobně více promítne až v nadcházejících kvartálech. I přesto by první várka korporátních zisků mohla představovat jakousi náplast, jakkoli malou, pro investory v současném turbulentním prostředí.

Autor je analytik Komerční banky