Vysoká nabídka lithia tlačí ceny dolů. Výrobci, kteří přežijí, nakonec mohou posílit

Extrakce lithia v Salinas Grandes v Argentině

Extrakce lithia v Salinas Grandes v Argentině Zdroj: Shutterstock

Ceny lithia jako jedné z nejdůležitějších surovin pro výrobu baterií do elektromobilů v letošním roce klesly o více než 75 procent na 18 300 dolarů za tunu a mají patrně ještě prostor pro určitý pokles. Ten může trvat do té doby, než dojde k poklesu nabídky na oslabenou úroveň poptávky, což by mohlo nastat koncem roku 2024.

Za nadměrnou nabídkou stojí nejen expanze výroby v letech 2021 a 2022, kdy na trh s lithiem vstoupilo velké množství hráčů z jiných odvětví, ale také ochlazení prodejů elektromobilů v Číně, ať už kvůli útlumu dotací na elektromobily, nebo zhoršeným ekonomickým podmínkám a souvisejícímu útlumu sektoru automotive.

Celkově byl však v první polovině roku 2023 na trhu s elektromobily zaznamenán silný meziroční růst o 39 procent. Největším trhem byla nadále Čína, kde se prodalo 55 procent celosvětové produkce. Meziroční tempo růstu se však v Číně v tomto období snížilo na 43 procent oproti 118 procentům v prvním pololetí 2022. Evropa s 24procentním podílem je druhým největším trhem s elektromobily s meziročním růstem o 34 procent oproti devítiprocentnímu růstu za první pololetí 2022. Elektrovozy zde nyní tvoří více než 19 procent všech prodaných aut.

Průměrné náklady na výrobu uhličitanu lithného se pohybují kolem 7540 dolarů za tunu, s klesající cenou lithia se snižují ziskové marže jeho producentů, což postupně vytlačuje některé hráče, kteří do odvětví vstoupili v době, kdy byly ceny vysoké. S dalším poklesem cen je tak možné očekávat tlak na pokles produkce, jenž se už začíná projevovat. Prodej elektromobilů v Číně sice zpomalil, ale zůstává silný, podobně tak prodeje v Evropě jsou výrazné a globálně by měl podíl elektromobilů v dalších pěti letech růst nejméně o dalších deset až patnáct procent ze současných zhruba 18 procent.

Očekával bych, že v příštích několika čtvrtletích by mohlo dojít k vyrovnání nabídky a poptávky na trhu s lithiem a postupně vést k posílení poptávky, což povede k vyšším cenám této komodity i akcií firem, jež v odvětví zůstanou a přežijí současný útlum.

Autor je analytik České spořitelny