Zápisník Jaroslava Bukovského: Transparentní nejistota

peníze

peníze

koruna, peníze, dluhy
koruna, peníze
peníze
peníze
Peníze
15
Fotogalerie

V české ekonomice domestikuje sousloví „transparentní exit.“ Obrat je v posledních týdnech komunikační mantrou České národní banky ohledně způsobu, kterak bankéři zřejmě napřes rok uvolní kurz měny. Slovníky obvykle definují přívlastek transparentní jako „dostatečně jasný“. 

Krom čestného slova ČNB, že koruna neposílí před koncem dubna, však ekonomika o podobě ukončení intervencí neví zhola nic. Nezbývá než se spokojit s pojetím transparentnosti à la ČNB. „Jakmile provedení exitu nastane, bude jasně oznámeno,“ nabízí definici říjnová prezentace banky pro ČSOB Akademii. Hned je jasněji.

Spekulanti na posílení české koruny dělají z Česka zdánlivý superstát. Na dva roky si totiž země momentálně půjčí nejlevněji na světě.

Přesněji řečeno, zahraniční kapitál je ochoten zaplatit Česku vstupné do korunové arény ve výši přes jedno procento ročně. Doba, kdy výše úroku odrážela reálnou rizikovost dané vlády a kondici země, dávno odplynula na pásech tiskáren peněz centrálních bank včetně té tuzemské. České prvenství odráží jediné, na mapě globálních finančních spekulací je nyní koruna takřka fetišem.

Zmatené posouvání hodinových ručiček dvakrát v roce je zbytečné. Tvrdí to analýza České spořitelny, podle které se úspora plynoucí z existence letního a zimního času rovná jedné minutě práce ročně navíc. Konečně přesčas, který se vyplatí.