Zdeněk Pečený: Debakl v Argentině

Buenos Aires, Argentina (ilustrační foto)

Buenos Aires, Argentina (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Geoff Livingston via Wikimedia

V Jižní Americe už jim zvolna dochází, že s levicovou vládou se dostanou leda tak do platební neschopnosti. Argentinci si o víkendu zvolili za prezidenta konzervativce Mauricia Macriho. Po dvanácti letech dovládla levicová Peronistická strana, s níž šla ekonomika od pěti k nule.

Každou snahu poukázat na tyto problémy prezidentka Fernandézová, jež v čele země vystřídala zesnulého manžela, rozptylovala verbálním útokem na britské Falklandské ostrovy, které je třeba připojit k Argentině.

Latinská Amerika – a některé země více než jiné – právě střízliví po pár letech ekonomického růstu. Situace je napjatá třeba v Brazílii, kdy ekonomický boom skončil rychleji, než vláda čekala, a už není z čeho platit štědrý sociální systém. Škoda že nepoučitelné voličstvo sází v době růstu na levicové vlády, které rozfofrují, co mohou. Pak po nich musí uklízet pravice, která kvůli škrtům ztratí popularitu i voliče. A kolotoč se točí dál. Jakou že to máme v Česku vládu?

Ministerstvo práce chystá podle návodu důchodové komise několik sazeb sociálního pojištění podle počtu vyživovaných dětí. Jako by už současný systém nestačil. Copak 25 procent z příjmu není dost rovnostářských? Z deseti tisíc je to méně než ze sta. To už rovnou můžeme zavést 99procentní sazbu pro bezdětné, aby si ze svého vysokého příjmu našetřili na mrzký rovnostářský státní důchod, když jejich děti do systému platit nebudou. A nikdo nemá nic.