Akcie, měny & názory Jakuba Bruknera: Výsledky amerických bank překvapily, těží z rozhodnutí Fedu

Goldman Sachs

Goldman Sachs Zdroj: Profimedia

Politická záležitost. Americká banka Goldman Sachs (na snímku je její newyorské sídlo) na ruskou nabídku aranžovat umístění vládních dluhopisů na trh kývla. Po intervenci Washingtonu ale opět vycouvala. Ruská vláda od bankrotu v roce 1998 vydala dluhopisy v cizí měně jen třikrát. V letech 2010, 2012 a 2013 emitovala bondy v celkovém objemu 18,5 miliardy dolarů.
Centrála Goldman Sachs v New Yorku,
3
Fotogalerie

Výsledkovou sezónu za první kvartál letošního roku odstartovaly americké banky pozitivně. Ve čtvrtek svá čísla představila trojice JPMorgan Chase, Citigroup a Wells Fargo, přičemž první dvě zmiňované překonaly konsensus analytiků o více než 5 procent. 

Úterní výsledky Bank of America pak odhady analytiků předčily bezmála o 20 procent. Prozatím jediná Goldman Sachs představila zisk na akcii za první kvartál o 21 procent nižší, než očekával trh. Z významných bank své výsledky představí ve středu Morgan Stanley a ve čtvrtek Bank of New York Mellon, obě s očekáváním silnějších výsledků proti prvnímu kvartálu loňského trhu.

 

Celkově finanční sektor těží z monetární politiky Fedu, který utažením sazeb pomohl navýšit marže z úrokových příjmů, které se již po léta držely velmi nízko. Nadále banky zaznamenávají růst příjmů v oblasti obchodování na finančních trzích.

Bojují však s omezováním svých provozních nákladů, což se promítlo i na rušení pracovních míst a celkové reorganizaci. Oproti evropským bankám, které tato opatření zavedla buď nedávno, nebo je teprve chystají, mají finanční domy na druhé straně oceánu určitý náskok.

Rizika v podobě francouzských prezidentských voleb, výsledků voleb v Turecku a nestabilního globálního prostředí však působí na trhy negativně – index Stoxx 600 Banks odepsal za poslední měsíc přibližně 5 procent.

Bankovní část indexu S&P 500 sice část svých ztrát při pondělním obchodování umazala, za poslední měsíc ale i tak ztrácí téměř 7 procent. Od loňského června jsou oba indexy o 46 procent výše a na přelomu února a března letošního roku dosáhly svých historických maxim.