Akcie, měny & názory Jana Vejmělka: Bankéři letos utnou tisk peněz

Centrála ECB ve Franfurtu nad Mohanem.

Centrála ECB ve Franfurtu nad Mohanem. Zdroj: Reuters

Dnešní den přinese zveřejnění zápisu z posledního jednání bankéřů Evropské centrální banky. Evropské ekonomice se daří, růst v eurozóně dosahuje nejvyšších hodnot za dekádu. Investoři se tedy logicky ptají, co na to bankéři. Ti však zůstávají v názorech rozdvojeni.

Jestřábi v bankovní radě chtějí konec programu odkupu aktiv ještě letos, naopak holubice varují před tím, aby první zvýšení eurových úrokových sazeb nezačal trh očekávat příliš brzy po konci programu kvantitativního uvolňování.

Důsledkem by totiž bylo další posilování eura se svým protiinflačním působením. A to by mohl být problém: již tak inflace zůstává hluboko pod cílem ECB.Oživení evropské ekonomiky je tak robustní, že růst zaznamenávají všechny země eurozóny. Klíčovou zůstává kondice německé ekonomiky. Ta v loňském závěrečném čtvrtletí rostla tempem 0,6 procenta mezičtvrtletně.

Zítra se dočkáme zpřesněných dat včetně struktury. A to bude důležité i pro nás. Mezičtvrtletní dynamika české ekonomiky nás totiž zklamala. Očekáváme, že německou ekonomiku táhla kombinace zlepšující se vývozní aktivity a silné domácí poptávky. První měsíční data (nejenom) z Německa potvrzují slušný vstup i do letošního roku. Pokud se tyto trendy potvrdí, ECB letos skutečně s programem kvantitativního uvolňování skončí.

První zvýšení úrokových sazeb předpokládáme až dvě čtvrtletí po ukončení programu odkupu aktiv. Podle nás bude zároveň poslední v tomto cyklu, a to kvůli námi očekávanému nástupu recese v USA.

Autor je analytikem KB