Akcie, měny & názory Jany Steckerové: Mzdový strašák firem

Bankovky

Bankovky Zdroj: profimedia

Bankovky
2
Fotogalerie

Růst českých mezd ve třetím čtvrtletí letošního roku ubral trochu na tempu. V nominálním vyjádření si zaměstnanci polepšili o 6,9 procenta, po očištění o cenové vlivy pak o 4,0 procenta. Ačkoli je dynamika mírně nižší, stále se jedná o hodnoty vysoko nad dlouhodobým průměrem.

Rostoucí mzdové náklady se zatím firmám do cen pro konečné zákazníky protlačit zcela nepodařilo. Firemní marže tak významně poklesly. Zatímco ještě v roce 2016 se v poměru k hrubému domácímu produktu nacházely na úrovni 51 procent, v letošním roce je to už jen 47 procent. Současný mzdový růst tak už začíná být pro některé podniky, obzvlášť ty malé, smrtící.

Zatímco malé firmy hlásí, že si další zvyšování mezd nemohou dovolit, střední a velké firmy z tohoto vývoje benefitují a na utaženém trhu práce získávají pracovníky právě z těchto menších firem. Na tom, že jsou vysoké mzdové náklady problém, se ale shoduje většina firem. Podle průzkumu Hospodářské komory ho za největší úskalí při rozvoji svého podnikání v roce 2020 považuje 57 procent dotázaných. Rychlý mzdový růst se negativně odráží i na vývoji investic. Investice směřují především do bydlení a staveb, zatímco investice do strojů a zařízení klesají.

Růst mezd by měl podle našeho odhadu začít postupně zpomalovat. Zatímco vloni průměrná odměna zaměstnanců vzrostla o 8,1 procenta, letos by její dynamika měla mírně přesáhnout už jen sedm procent. V příštím roce pak očekáváme růst mezd o 6,0 procenta. Tahounem zůstane opět především veřejná sféra. Soukromý sektor s ní v tomto ohledu krok zřejmě neudrží.