Akcie, měny & názory Martina Kujala: Otázka za milion

Spotřebitelská inflace v České republice se drží nad 2,5 procenta od jara 2019.

Spotřebitelská inflace v České republice se drží nad 2,5 procenta od jara 2019. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Spotřebitelská inflace v České republice se drží nad 2,5 procenta od jara 2019, a to s výjimkou krátkého období na začátku letošního roku. Podstatnou část loňského roku dokonce převyšovala tři procenta a nad tuto hranici se dostal i poslední údaj za duben 2021.

Centrální banka opakovaně tvrdila, že nárůst inflace bude jen přechodný a brzy se vrátí k cíli, to znamená k hodnotě kolem dvou procent. Aktuální inflace v USA dokonce překročila čtyři procenta a podle všeho ještě poroste. Dokonce i růst cen v dlouhodobě nízkoinflačním Německu se meziročně vyšplhal na 2,4 procenta a německá Bundesbanka upozornila, že může letos atakovat až čtyřprocentní hranici.

V této situaci zůstávají úrokové sazby v eurozóně negativní a jen velmi blízko nulové hodnotě v USA. To vede k tomu, že úspory uložené v bankách a ve státních dluhopisech nyní kvapem ztrácejí na koupěschopnosti. Centrální banky ve vyspělém světě se brání tvrzením, že dle jejich modelů je nárůst inflace dočasný, daný nerovnoměrnou obnovou dodavatelských řetězců po epidemii koronaviru, a už během druhého pololetí letošního roku se ceny začnou vracet k normálním hodnotám.

Mají-li centrální banky pravdu, budou se moci nadále soustředit na podporu ekonomiky, udrží sazby ještě dlouho nízko a děravé státní rozpočty se budou díky nákupům centrálních bank nadále financovat velmi levně. Stejně tak asi bude pokračovat party na realitních trzích a akciím se bude nadále dařit.

Rostoucí, i když stále výrazně menšinová skupina investorů si však myslí, že tentokrát se centrální banky ve svých odhadech pletou, anebo prostě o inflaci nemluví pravdu.

Pokud se spotřebitelské ceny přehoupnou přes růst o pět procent v USA a o tři procenta v Německu a nebudou mít tendenci rychle klesat, může si nynější generace investorů, která opravdovou inflaci zná jen z vyprávění, stále více začíst klást otázku: Je současný nárůst inflace opravdu jen dočasný? A není tak ocenění finančních aktiv nadhodnocené? To je nyní pomyslná otázka za milion dolarů! Vlastně za mnohem víc...

Auto je portfolio manažer J&T Investiční společnosti.