Akcie, měny & názory Viktora Zeisela: Jestřábí otočka v centrální bance

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Zasedání centrální banky bude stoprocentně zajímavé. Bankovní rada bude mít k dispozici novou prognózu. Od té poslední, kterou zveřejnila v květnu, se bude lišit jako den a noc. Ještě v květnu se nás centrální bankéři snažili přesvědčit, že úrokové sazby zůstanou letos v podstatě do konce roku beze změny. Tento předpoklad ČNB opírala o výhled inflace, která se propadne pod dvě procenta, a o kurz koruny, který se měl dostat pod 25 korun za euro.

Překvapivé oslabení koruny a nečekaně vysoká inflace zadupaly tuto prognózu do země. Na posledním zasedání v červnu to svým hlasováním v podstatě přiznala bankovní rada, když sazby překvapivě zvýšila, a to jednohlasně. Minulý týden navíc velkou otočku v ČNB ve svém rozhovoru pro Reuters potvrdil i hlavní ekonom ČNB Tomáš Holub. Naznačil výraznou revizi očekávaného vývoje jak úrokových sazeb, tak kurzu koruny.

Od Zasedání centrální banky očekáváme, že se celá otočka v jestřábím směru dokončí. Bankovní rada znovu zvýší sazby a udrží tím tempo co čtvrtletí, to zvedání úroků. Navíc by se skutečně měla výrazně změnit prognóza. ČNB podle nás ukáže, že letos předvede ještě dvě až tři zvýšení a že v příštím roce bude v utahování měnové politiky pokračovat podobným tempem jako letos.

Výhled pro korunu už ale tak optimistický pravděpodobně nebude. Ukazuje se totiž, že koruna už na domácí podněty tolik nedá. Její posilování tak bude pozvolnější. K hranici 25 korun za euro se tak dostaneme pravděpodobně až za rok.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky.