Akcie, měny & názory Vladana Gallistla: Nizozemská platební horečka

Nizozemská platební společnost Adyen

Nizozemská platební společnost Adyen Zdroj: profimedia.cz

Platební společnosti dnes zažívají neskutečný boom. Svědčí o tom například úpis akcií nizozemské firmy Adyen, která zpracovává platby pro internetovou videopůjčovnu Netflix, eBay nebo Facebook. Při úpisu akcií, jenž byl určen výhradně institucionálním investorům, se jedna akcie prodávala za 240 eur. Jde o více než sedmdesátinásobek EBITDA (zisk před úroky, daněmi a odpisy). I technologický kolos Amazon je z tohoto pohledu levnější, když nestojí ani padesátinásobek EBITDA.

Minulou středu se však šílenství investorů projevilo naplno, když se akcie začaly obchodovat na amsterdamské burze. Za jeden den vyletěly na 455 eur, což představuje nárůst o téměř devadesát procent. Během obchodování se prodávaly dokonce za 503,9 eura. To znamená, že v násobcích EBITDA stály přes stonásobek. Akcie Adyenu jsou tak ve srovnání s konkurencí drahé. Větší rival Adyenu – americká společnost PayPal – se prodává za 28násobek EBITDA.

Výrazně levnější jsou rovněž platební kolosy Visa a Mastercard, které stojí 23násobek a 27násobek EBITDA. Jediné ospravedlnění tak vysokého ocenění jsou očekávání exponenciálního růstu, který Adyen musí naplnit, aby se jeho akcie nepropadly. A to nebude pro Adyen rozhodně jednoduché. Samotná firma totiž přiznává ostrou konkurenci v oboru.

Změnit zpracovatele plateb přitom není nic složitého, o čemž svědčí ostatně samotný Adyen. Ten totiž získal za klienta eBay tím, že jí nabídl až pět procent vlastních akcií. Za to eBay zrušila kontrakt s předchozím zpracovatelem plateb – společností PayPal. Jasně se ukazuje, že přízeň obchodníků je vrtkavá. Ostatně stejně jako investorů. Pokud Adyen nepředvede v příštích letech zázračný růst, tak akcie společnosti zamíří prudce dolů.