Američanům se dařilo nejlépe za Eisenhovera

Dwight Eisenhover

Dwight Eisenhover

Zlatou éru prožila americká ekonomika v padesátých letech, za vlády prezidenta Dwighta Eisenhovera. Tehdy, v době dozvuků poválečné euforie i vrcholící studené války, byla nízká inflace i nezaměstnanost. Nejtížeji bylo Američanům v letech 1974 až 1980, kdy vrcholila ropná krize.

Tehdy vládli prezidenti Gerald Ford a Jimmy Carter. Součet inflace a nezaměstnanosti se pohyboval v průměru nad 16 procenty.Mezi prezidenty bojující s problematickou ekonomikou se propracovává i Barack Obama. Index bídy se za jeho vlády dostal na průměrných 10,45 procenta, vrchol představuje současných 12,76 procenta. To je velmi podobná úroveň, jakou USA dosahovaly za vlády Richarda Nixona.

Nejvíce vylepšit stav ekonomiky se povedlo během svého vládnutí prezidentu Ronaldu Reaganovi v průběhu osmdesátých let. Na druhém místě je Bill Clinton, vládnoucí v optimismu devadesátých let.Když čtyřicátý prezident Reagan přebíral v roce 1980 vládu po Jimmy Carterovi, index bídy byl kvůli recesi po ropné krizi na historickém maximu 21,98 procenta. Reagan ekonomiku nastartoval takzvanou reformou nabídkové strany. Snížil daňovou zátěž, kontrolou peněžní nabídky snižoval inflaci, dereguloval ekonomiku a zredukoval státní výdaje.

Čelil ovšem tvrdé opozici – hlavně ze strany odborů a levicových aktivistů, která vyústila dokonce v pokus o jeho atentát. Index bídy se mu ale podařilo snížit nejrazantěji ze všech kolegů: když předával vládu Georgi Bushovi staršímu, index spadl na 9,72 procenta. Zatímco Reagan funguje jako ikona pravicových reformistů, ekonomicky úspěšný byl i demokrat Clinton.

Ten už neměl tak těžkou práci, přesto během jeho éry klesl index bídy o 3,27 bodu. Clinton nesnižoval daně, vydal se cestou sociálních a zdravotních reforem a redukování deficitu. Index bídy vytvořil ekonom Arthur Okun. Součet inflace a nezaměstnanosti funguje jako indikátor ekonomické a sociální situace v zemi. S indexem bídy podle řady studií koreluje i index kriminality i míra sebevražd.

Index bídy USA = míra nezaměstnanosti + míra inflaceIndex bídy USA = míra nezaměstnanosti + míra inflace | Bily dum

Obamův útěk z bankrotu

» Zvýšit ve dvou krocích hranici pro zákonem povolenou výši zadlužení ze 14,3 bilionu dolarů na 16,7 bilionu
» Snížit v příštích deseti letech zadlužení Spojených států o 917 miliard dolarů
» Zřídit výbor Kongresu, který předloží doporučení, jak dluh dále osekat. Výbor by měl doporučit přídavné krácení o 1,5 bilionu, čímž se zamýšlená úspora dostane na 2,4 bilionu, o něž se zvýší dluhový strop

Americká ekonomika v číslech

dluhy USAdluhy USA

Zahraniční věřitelé USA

Zahraniční věřitelé USAZahraniční věřitelé USA | Bily dum

Zdroj: Bílý dům

Příjmy a výdaje americké vlády

Příjmy a výdaje americké vládyPříjmy a výdaje americké vlády | Bily dum

Zdroj: Bílý dům