Amerika hledá talent aneb Kdo usedne v Bílém domě

Seriál přímých přenosů debat republikánských kandidátů připomíná turné hvězd showbyznysu. Snímek je z Las Vegas, odkud vysílala CNN.

Seriál přímých přenosů debat republikánských kandidátů připomíná turné hvězd showbyznysu. Snímek je z Las Vegas, odkud vysílala CNN. Zdroj: reuters

O tom, kdo bude další prezident Spojených států amerických, rozhodnou voliči až v listopadu příštího roku. Americká veřejnost přesto už několik měsíců žije předvolební kampaní, která stále více připomíná nekonečnou reality show. Na post lídra světové velmoci si brousí zuby tři demokraté a čtrnáct republikánů.

Příští rok američtí voliči rozhodnou, zda do Bílého domu zamíří opět představitel demokratů, nebo jej vystřídá někdo z republikánů. Do té doby se musí obě strany rozhodnout, kterého kandidáta do voleb vyšlou.

Charakteristickým rysem probíhající předvolební kampaně je výrazný nepoměr kandidujících. Počet demokratických adeptů na prezidenta se zúžil na tři, republikáni pak nabízejí 14 jmen, z nichž se dá vybrat pět nejnadějnějších. Výhodou demokratů je to, že mají jasného favorita: Hillary Clintonovou. Kandidáti Republikánské strany si naproti tomu šlapou na paty a jejich preference se často dramaticky mění.

K demokratickým uchazečům o Bílý dům patří kromě Clintonové bývalý guvernér státu Maryland Martin O’Malley. Průzkum agentury PredictWise mu dává pětiprocentní šanci na úspěch, Clintonovou ohodnotil 94 procenty. Třetím a posledním je čtyřiasedmdesátiletý senátor Bernie Sanders, kterému agentura přisuzuje pouhé jedno procento. Odhad vychází nejen z průzkumů veřejného mínění nebo stranických žebříčků, ale bere v potaz i podporu sponzorů či vlivných spolustraníků.

Šance prezidentských kandidátů v USAŠance prezidentských kandidátů v USA | E15

„Brát vážně většinu průzkumů je tak dlouho před volbami velmi ošidné,“ upozorňuje deník the New York Times a dodává, že v minulosti se osvědčily právě odhady PredictWise, které vytvářejí lidé z firmy Microsoft. Propastné rozdíly mezi jednotlivými odhady jsou způsobeny například tím, že některé z nich berou v potaz pouze podporu voličů, zatímco jiné si všímají, nakolik je kandidát podporován špičkami ve vlastní straně.

Kontroverzní Donald Trump má například úctyhodnou popularitu mezi voliči, nestojí však za ním ani jeden senátor nebo kongresman. Šanci na to, aby porazil soupeře ve své vlastní straně, proto politologové považují za mizivou. To je důvod, proč v některých grafech triumfálně vede a v jiných je na nule.

Hillary Rodham Clintonová (68)
Hillary Rodham ClintonováHillary Rodham Clintonová | reuters
Bývalá ministryně zahraničí
„Obyčejní Američané potřebují zastánce a já jím chci být“
Nespornou výhodou Clintonové jsou její bohaté zkušenosti v politice. Manželka bývalého prezidenta Billa Clintona je také ve srovnání s jinými kandidáty dobře známou osobností a těší se podpoře sponzorů. Její volební poselství cílí zejména na střední třídu. Clintonová ve své kampani zdůrazňuje význam „obyčejných, tvrdě pracujících lidí“ a vymezuje se proti bohatým finančníkům, jejichž vliv na chod společnosti hodlá omezit. Aby ukázala, že má blízko k obyčejným lidem, objíždí voliče v malé dodávce a navštěvuje i zapadlé kouty země. Kritici Clintonové vyčítají, že její poselství je ve srovnání s ostatními kandidáty poněkud ponuré. Uškodit jí může i poměrně vysoký věk a aféra s používáním soukromé elektronické adresy v době, kdy vedla ministerstvo zahraničí.
Marco Rubio (44)
Marco RubioMarco Rubio | reuters
Senátor za Floridu
„Jste připraveni na nové americké století?“
Rubio se narodil na Floridě kubánským emigrantům. Ve své kampani zdůrazňuje mládí a rozmanitost. Stylizuje se do role nové krve strany a vyhraňuje se proti republikánským matadorům, kteří nedokážou oslovit mladé lidi, přistěhovalce nebo chudší vrstvy. Obamův program zdravotní péče označuje za pohromu. Zpochybňuje, že by globální oteplování bylo způsobeno člověkem, a imigrantům hodlá nabídnout možnost získat americké občanství. Pod tlakem veřejného mínění nicméně připouští potřebu lepšího zabezpečení hranice s Mexikem. Prosazuje aktivnější roli USA na mezinárodní scéně.
Ted Cruz (44)
Ted CruzTed Cruz | reuters
Senátor za Texas
„Když americký lid povstane a bojuje za svobodu, jeho moc nezná hranic.“
Jeho otec pochází z Kuby, matka má irské a italské kořeny. Jako vystudovaný právník byl poradcem kongresmana Johna Boehnera, později pomáhal s předvolební kampaní Georgi W. Bushovi. Vyhraňuje se velmi ostře vůči Obamově politice. Prosazuje tradiční konzervativní hodnoty, je proti potratům či sňatkům homosexuálů. Je zastáncem práva na držení zbraní, ostrým kritikem imigrační reformy a odbory považuje za nutné zlo. Podporuje trest smrti a nesouhlasí s legalizací marihuany. Je proti americké účasti v syrském konfliktu.
Donald John Trump (69)
Donald John TrumpDonald John Trump | reuters
Realitní magnát
„Učiňme Ameriku zase skvělou!“
Trumpova matka pochází ze Skotska, jeho otec byl synem německých přistěhovalců. Jeho společnost provozuje kasina a hotely po celém světě. Podle časopisu Forbes je 488. nejbohatším člověkem světa. Američané jej znají z televizní reality show kanálu NBC. Díky svému neomalenému vystupování a nevybíravému slovníku je nejvýraznější postavou předvolebních debat. Na každý problém má rázné řešení: 11 milionů nelegálních přistěhovalců by deportoval, mezi USA a Mexikem navrhuje postavit zeď, muslimům by zakázal vstup do země. V debatách s oblibou slovně napadá své oponenty a mnozí republikáni jej považují za pohromu pro stranu. Na svém webu se Trump chlubí sedmdesátiprocentní podporou svých spolustraníků. Komentátoři se však shodují, že po úterní televizní debatě jej dohnal (nebo dokonce předstihl) Ted Cruz a Marco Rubio je pár kroků za nimi.
Jeb Bush (62)
Jeb BushJeb Bush | reuters
Bývalý guvernér Floridy
„Za silnější, bezpečnější a svobodnější Ameriku.“
Bratr a syn dvou bývalých prezidentů se snaží ukázat, že má svoji vlastní vizi. Většinou ale zastává typické konzervativní postoje, jako je odpor k potratům nebo podpora práv držitelů zbraní. Nepřekvapuje ani plánem snížit daně nebo návrhem zvýšit důchodový věk. Na rozdíl od svých předchůdců stejného jména nesouhlasí s větším zapojením americké armády na Blízkém východě. Dohodu USA a dalších zemí s Íránem ohledně nukleárního programu označuje za „děsivou“. Bush podporuje posílení pravomocí tajných služeb včetně agentury NSA, která sbírá a vyhodnocuje údaje o telefonních hovorech Američanů.
Chris Christie (53)
Chris ChristieChris Christie | reuters
Guvernér New Jersey
„Říkám prostě, jak to je.“
Jeho matka pochází ze Sicílie, po otci zdědil německé, skotské a irské geny. Ve své kampani se stylizuje do role chlapíka, který si nebere servítky a nebojí se říkat věci na rovinu. Voliče přesvědčuje sloganem, který má vystihovat jeho charakter: „Opravdový. Čestný. Přímý.“ Nejčastěji kritizuje americkou justici kvůli nepřiměřeným trestům za drobnou kriminalitu, zejména u drogových deliktů. Je rovněž hlasitým zastáncem státu Izrael, který si podle něj zaslouží naprostou a nekolísavou podporu USA. A pokud jde o syrské uprchlíky, nepřijal by do země „ani osiřelá batolata“.