Babiš dál hledá správnou sestavu dozorčí rady ČEZ. Sesadí vedení firmy?

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Glos Hynek/Euro

Poprvé pobyl Petr Blažek, ředitel odboru majetkových účastí ministerstva financí, v dozorčí radě ČEZ jen tři měsíce. Do dozorového orgánu ho loni po personální čistce vyslal jeho šéf Andrej Babiš. Jenže koaliční KDU-ČSL si nakonec vymohla v dozorčí radě energetické skupiny jedno místo. Blažek musel jít. Místo něho přišel Robert Šťastný. Teď je Blažek v dozorčí radě znovu.

Spolu s ním bude Babišův úřad reprezentovat nově i jeho státní tajemník Jan Sixta. Nahradí Jiřího Borovce a Lubomíra Chvátala, který Babišovu hnutí ANO připravoval energetický program.

Ministr financí zjevně pořád nemůže najít správnou a početně dostatečně silnou sestavu svých lidí v dozorčí radě, která by mu pomohla sesadit současné vedení energetické společnosti. Zatím tedy alespoň opakovaně vyčítá firmě špatné hospodaření.

Komentář Michala Šnobra:

Po loňské výměně dozorčí rady získali její členové přístup k firemním dokumentům. Ovšem ve speciální čítárně a pod dozorem. Zatímco Borovec tvrdil, že takto pojatý přístup k interním informacím je k ničemu, další Babišův vyslanec, šéfauditor ministerstva financí Lukáš Wagenknecht, to označil za pokrok.

Jan SixtaJan Sixta|ctkJan Sixta (za ním ministr vnitra Milan Chovanec)

Babiš se loni z ČEZ pokusil vytáhnout veškerý zisk, za což čelil vyšetřování České národní banky. Letos zařídil výplatu více než 90 procent čistého zisku. Jedním dechem přitom firmu nutí, aby z vlastních peněz zaplatila stavbu jaderného bloku v dukovanské elektrárně, a to na vlastní riziko, že se investice nevrátí.

Ke splnění tohoto zadání moc nepomohlo, že Babiš letos zarazil pro vedení výplatu odměn ze zisku, celkem 25,5 milionu korun.