Bude Zajíc v Číně klidný, či divoký?

Rozjezd čínské ekonomiky zlepšuje globální výhled nejen pro růst, ale  i pro inflaci.

Rozjezd čínské ekonomiky zlepšuje globální výhled nejen pro růst, ale  i pro inflaci. Zdroj: profimedia.cz

V neděli 22. ledna začal nový čínský rok. V rámci zvěrokruhu skončil rok Tygra a vystřídal ho rok Zajíce. Ten má být tradičně ve znamení klidu, porozumění a souladu. Leč nečekané a razantní ukončení tuhých restrikcí proti covidu-19 vyvolává otázky, zda skutečně půjde o proces plný klidu a souladu.

Z nuly na sto

V závěru prosince čínská vláda oznámila, že po třech letech ukončuje drakonickou politiku nulové tolerance covidu. Obrat byl prudký a od 8. ledna 2023 jedním oznámením skončily všechny karantény, testování, trasování a omezení pro cestování po Číně i do zahraničí. Pokud můžeme využít naše zkušenosti z Evropy a USA, měl by se v říši středu v první vlně přetížit zdravotnický systém. Současně se zadrhnou procesy a toky v ekonomice, protože velké množství lidí nebude v práci, ale budou nemocní. Tento vývoj již delší dobu naznačují čínské nemocnice.

Stlačená pružina vyskočí

Souběžně s koncem restrikcí se uvolní spotřebitelská poptávka, která byla utlumena ne měsíce, jako tomu bylo v Evropě, ale celé dlouhé tři roky. Čínské domácnosti mají v bankách o polovinu více vkladů, než měly na začátku roku 2020. Navíc téměř polovina tohoto nárůstu nastala za poslední rok. Hrubým odhadem asi 15 bilionů jüanů (zhruba dva biliony dolarů) můžeme považovat za vynucené úspory. Je velká šance, že právě tento balík peněz se bude rychle rozpouštět, stejně jako tomu bylo třeba u nás. Tato zvýšená poptávka pak může být impulzem nejen pro čínskou ekonomiku, ale i tu globální. 

Globální dopady

Čína je druhou největší ekonomikou světa, přičemž ve spotřebě komodit už je delší dobu číslo jedna. Vrcholná pozice této zemi patřila i v mezinárodní turistice. V roce 2019, tj. před covidem, do zahraničí vycestovalo 155 milionů Číňanů, kteří utratili ve světě 255 miliard dolarů. Čína je hlavní obchodní partner i pro velké ekonomiky jako Japonsko. Pro sousední Německo je druhým nejdůležitějším exportním trhem, přitom poslední tři roky exporty na trase Berlín–Peking zaostávaly za svou předchozí dynamikou. Obrat v tomto vývoji se tak následně může odrazit i v české ekonomice, protože Německo je náš hlavní obchodní partner.

Divoký Zajíc a vysoké sazby

Rozjezd čínské ekonomiky zlepšuje globální výhled nejen pro růst, ale i pro inflaci. Zvýšení čínské výroby sice může později zacelit výpadky v dodavatelských řetězcích a tlumit inflační tlaky, ale spíše až v příštím roce.

Pokud nastane varianta globálně vyšší inflace a vyššího ekonomického růstu, mají sázky na rychlé snižování úrokových sazeb v letošním roce u nás či v USA menší šanci na úspěch. Případné prudké hopsání Zajíce v Číně vpřed by bylo jedním z faktorů proti.

Autor je hlavní ekonom J&T Banky