Daniel Novák: Rekvalifikace nekvalifikace

Sklad Amazonu v německém Grabenu

Sklad Amazonu v německém Grabenu Zdroj: Anna Vackova, E15

Výsledky některých nezávislých průzkumů nepřestávají překvapovat. Například agentura Stem/ /Mark zpracovala pro řetězec Lidl anketu, v níž lidé hodnotili například růst nabídky kvalitních potravin. Neuvěřitelnou shodou okolností vyhrál právě Lidl. A asi stejnou náhodou se poslední umístil největší konkurent Penny Market.

Mluvčí Lidlu říká, že to skoro vypadá, jako by byl průzkum zmanipulovaný. Ale že na důvody výsledku je třeba se zeptat respondentů. „Věřím pouze těm statistikám, které jsem sám zfalšoval.“ Bez ohledu na to, kdo je autorem citátu, pravdy na tomto šprochu bude minimálně trochu.

Nechme už na pokoji zmatené brněnské konšely, které rozhodnutí Amazonu vyhnout se jejich městu obloukem překvapilo. Téma uchopila po svém firma Yeseter Now. Analyzovala diskuze pod články o Amazonu na zpravodajských webech. Z tohoto pozoruhodného semeniště svěžích komentářů vyplynulo, že sklady jsou k ničemu, protože například zaměstnají převážně jen nekvalifikované pracovníky. Hrůza!

I takové osoby existují. Pokud neplní statistiky nezaměstnanosti, musí často makat v tvrdých podmínkách. Zaměstnanci Amazonu v zahraničí by mohli vyprávět. Asi proto je lepší, aby nepracovali vůbec a místo do práce chodili na pracák. Nebo aby se z nekvalifikace rekvalifikovali. Na trhu je například nedostatek vývojových a výrobních inženýrů. Pak už tu bude místo jen pro vývojová centra a podnikatelské inkubátory.