David Klimeš: Smutný diář Angely Merkelové

Angela Merkelová, Německo

Angela Merkelová, Německo Zdroj: profimedia.cz

Z diáře německé kancléřky Angely Merkelové: Neděle – prohrála jsem volby v rodné spolkové zemi. Středa – doufám, že německý ústavní soud řekne zdráhavé ano záchraně Řecka německými eury. Čtvrtek – začíná jednání poslanců o evropském záchranném fondu, vládních rebelů snad nebude více než tucet. Jediná pozitivní poznámka ve smutném diáři by se snad mohla týkat nečekané pochvaly. Třeba: „Můj socialistický předchůdce Gerhard Schröder mě pochválil za evropskou politiku!“ Ale i tato pochvala hořkne.

Schröder se vyslovil ne pro to, co kancléřka prosazuje, ale pro to, k čemu je proti své vůli tlačena. Kancléřka by si proto měla někam do rohu stránky připsat: „Moje evropská politika krachuje…“
Ještě minulý týden se v pomořanském Schwerinu pokoušela obhájit své řešení dluhové krize před naštvanými voliči, kteří vidí jen to, jak se jejich eura ztrácejí v Řecku. Moc to nevyšlo. Letos už pošesté kancléřčina CDU nezvládla zemské volby, zářijová porážka v Berlíně volební tragédii tohoto roku dokoná.

Snaha Angely Merkelové vypadat v zahraničí evropsky a doma německy ztroskotala. Za tento zpátečnický kurz už Merkelovou tvrdě sepsuli její dávní předchůdci Helmut Schmidt a Helmut Kohl. Trochu nečekaně nyní pochválil Merkelovou alespoň její bezprostřední předchůdce Schröder.

Pozorný čtenář ale odhalí, že socialista chválí vše, s čím kancléřka nesouhlasí. Pochválil sice koncept společné ekonomické vlády EU, ne ale jen jako deklaraci Merkelové a Nicolase Sarkozyho, nýbrž jako konkrétní pravomoc evropského ministra financí odpovědného ve „Spojených státech evropských“ Evropskému parlamentu. Což je přesně to, čemu se Merkelová zuby nehty brání.

Schröderova podpora kancléřky tak vyznívá spíše jako polibek smrti. Návrh na vytvoření federativní Evropy z CDU, pravda, zazněl. Ovšem nikoli od Merkelové, ale od ministryně práce Ursuly von der Leyenové, populární političky, pro její ambicióznost někdy tiskem přezdívané „rezervní kancléřka“. Její federativní koncept Evropy je jistě zatím ve straně i společnosti minoritní. Jen 35 procent Němců ho podle listu Die Zeit podporuje, 43 procent federativní Evropu odmítá. Ale je to jasný názor, jak řešit krizi – vytvořit bruselského drába, který by se v Řecku stal protektorem. Schröder tak sice chválí kancléřku, ale ve skutečnosti souhlasí s její konkurentkou von der Leyenovou.

Pokud chce Merkelová politicky přežít, musí si do svého diáře rozepsat program na další měsíce. Buď si tam může poznamenat „evropská federace“, nebo „pravidla řízeného bankrotu“. Politika prázdných stránek už ale musí skončit, pokud nechce zažít už jen volební porážky.