Dušan Kütner: Titul za transparent!

Martin C. Putna

Martin C. Putna Zdroj: ctk

Doslova transparentní důvod toho, proč prezident Miloš Zeman nechce jmenovat jednoho laické veřejnosti vcelku nepříliš známého katolického intelektuála profesorem, je na světě.

Prezidentu se nelíbí nedůstojné vyznění transparentu, s nímž se dotyčný zúčastnil pochodu gayů. Je to poměrně překvapivé sdělení od člověka, který v době svého premiérování a předsedání ČSSD běžně tituloval novináře, a nejen je, „idioty“ a jenž nedávno kvůli opilosti, pardon viróze, ke svatováclavským korunovačním klenotům jablku, koruně a žezlu málem přidal i šavli. Je to zároveň vzkaz akademické veřejnosti — chcete titul profesora? Vykašlete se na studia a vědeckou práci a namalujte si lepší transparent. Za to se totiž zřejmě budou od nynějška v Česku udílet profesury.

V Praze začalo natáčení českého celovečerního snímku Kmotr, jenž svým názvem sebevědomě až drze odkazuje na kultovní snímek Francise Forda Coppoly. Autoři snímku založeném na knize popisující dění kolem reálně existujícího a později zavražděného pražského kmotra Františka Mrázka slibují filmový souboj spravedlnosti oddaného policejního vyšetřovatele a mafiánského bezskrupulózního záporáka. To je dost překvapivé, protože nemalá část snímků natočených v tuzemsku podle takzvaně „skutečných událostí“ znamenala naprosté znásilnění reálií typu Kajínek je nevinen. Neměl by tedy být Mrázek ve filmu posmrtně rehabilitován a policista zkorumpován?

Voliči jsou Zemanovi putna