Estonsko je podruhé v kůži baltského tygra

HDP, nezaměstnanost

HDP, nezaměstnanost Zdroj: bloomberg

Hledat v tuto chvíli nějakou vadu na kráse estonské ekonomiky je jako pokoušet se nachytat vzorného premianta. Ve třetím čtvrtletí rostl estonský HDP tempem 7,9 procenta, také v příštím roce má malá baltská ekonomika růst nejrychleji v eurozóně. Evropská komise jí předpovídá růst 3,2 procenta, Moody’s dokonce 3,5 procenta.

Tím výčet superlativ nekončí. Estonský export stoupl v prvních osmi měsících roku nejrychleji v unii (o 50 procent), státní rozpočet je tradičně přebytkový, letos ovšem rekordně. Země hospodaří s přebytkem 150 milionů eur. Estonci nemají dluhy rádi, a to je jednou z příčin jejich úspěchu. Vnější zadlužení činí asketických 6,7 procenta HDP.

Další kapitolou, kde by se od premianta s 1,3 milionu obyvatel mohli ostatní členové eurozóny učit, je schopnost utáhnout si opasek – a šetřit. Estonsko na tom totiž nebylo vždy dobře. Spolu s pobaltskými sousedy patřilo k těm, které hypoteční krize v letech 2008 až 2009 semlela obzvlášť krutě. Estonsko, podobně jako Lotyško a Litva, mělo zkreslený obraz sebe sama – platy rostly do umělých výšin a stavělo se jako o závod. Pak ale přišel rok 2009, kdy stavební a realitní bublina splaskla, výkon ekonomiky dramaticky spadl. Stát se ale nebál tvrdě zakročit. Úsporná opatření zavedená v Estonsku by asi v Řecku neprošla: po propouštění ve veřejném sektoru dosáhla nezaměstnanost 19 procent.

HDP, nezaměstnanostHDP, nezaměstnanost | bloomberg

Právě vysoká nezaměstnanost je to, co malou pobaltskou zemi dál trápí. Na konci třetího čtvrtletí klesla na 10,9 procenta z loňského průměru 16,9 procenta. O 4,7 procenta nezaměstnaných v předkrizové době si ale země může nechat jen zdát. Odborníci se bojí, že nezaměstnanost by se mohla stát strukturálním problémem – polovina nezaměstnaných je bez práce už více než rok a ztrácí tak naději a motivaci dál hledat. Také záviděníhodný růst HDP ve srovnání s předkrizovou hodnotou najednou nevypadá tak nablýskaně: na úroveň reálného HDP z roku 2007 se Estonsko podle MMF dostane až v roce 2014.
Na přílišnou chválu je tedy ještě brzy. Pro některé země, jako je třeba Itálie, Španělsko nebo Řecko, ale Estonsko může sloužit jako ukázka, že v šetření mají ještě rezervy.