Fed měl tentokrát pravdu? U indexu S&P 500 se letos předpokládá jen dvouprocentní růst zisku

Jerome Powell, právník, předseda Federálního rezervního systému USA

Jerome Powell, právník, předseda Federálního rezervního systému USA Zdroj: ČTK

Akciové trhy v  minulém týdnu oslabily o dvě až tři procenta a pokračovaly tak v ochlazování z lednových maxim. Důvodem jsou data přicházející z  USA a  nadále výrazně jestřábí vyjádření z  Evropské centrální banky v  kombinaci s relativně vyšším oceněním trhu.

Spotřebitelské výdaje v  USA v  lednu meziměsíčně vzrostly nejvíce za dva roky, jádrová inflace PCE zrychlila a zpětné revize ukázaly na podobný vývoj za předchozí měsíc. V  USA se tak situace jeví jasnější v tom, že Fed bude sazby nadále zvedat z aktuálních 4,5–4,75 procenta na více než pět procent a pak je bude (jak dříve naznačoval) delší dobu držet vysoko. Problém USA z pohledu inflace je, na rozdíl od Evropy, klasické přehřátí trhu práce po příliš dlouhé době uvolněné měnové politiky.

Na cenách energií USA jako jeden z největších producentů ropy i plynu z makro pohledu vydělávají a domácí cena zemního plynu je proti zbytku světa sedmkrát nižší. Spotřebitelé tak sice zpočátku negativně reagovali na skok v inflaci a konec některých vládních podpor, jinak ale nemají důvod k větší opatrnosti. Z pohledu akciového trhu ocenění na úrovni asi 5,5 procenta ziskového výnosu neposkytuje příliš velký polštář proti možnosti dlouhodobě vyšších sazeb okolo pěti procent. Investoři tak sází buď na relativně rychlé ochlazení inflace (čemuž nevěřím), nebo na akceleraci zisků firem zpět k obvyklým úrovním.

U indexu S&P  500 se letos předpokládá jen dvouprocentní růst zisku kvůli poklesu cen v  těžebním sektoru. Hlavně ropa ale může s globálním oživením překvapit, stejně jako technologický sektor. Ten trpí postcovidovým ochlazením, ale také oznamuje místy až brutální snižování nákladů. Vcelku po únorovém poklesu stále nevidím americký trh úplně zajímavě oceněný, když budu započítávat „vyšší sazby na delší dobu“. Některé významné sektory ale mohou pozitivně překvapovat a index tak podpořit.

Autor je akciový analytik České spořitelny.