Glosa Gregora Martina Papucska: Orbánův komunikační kolotoč

Andrej Babiš a Viktor Orbán

Andrej Babiš a Viktor Orbán Zdroj: Úřad vlády ČR

Takže evropská veřejnost se dlouhé týdny zbytečně vzrušovala? Zbytečně pranýřovala ostrou a nekorektní antibruselskou a protimigrační plakátovou a mediální kampaň maďarské vlády a vládní strany Fidesz? A Evropská lidová strana se zbytečně odvolávala na své tradiční hodnoty, které Fidesz ignoruje?

Logickým vyústěním celé situace mělo být rychlé vyloučení strany Viktora Orbána z lidovecké rodiny. Pozastavení členství, jímž to zatím skončilo, je kompromis, který mohou obě strany vykládat dle vlastní chuti. Pozastavení členství je sice skutečností, ale má také své pozadí, které se poněkud ztrácí v mlze. Vedení eurolidovců zdůrazňuje, že se podařilo Fidesz alespoň na čas umravnit, Orbán zase div ne vítězně hlásí, že toto řešení navrhoval on, a dokonce že se Fidesz sám dočasně vzdal některých svých práv v lidové straně. Mlžení je to pěkné, ale není třeba žádného shromáždění mudrců, aby některé věci byly zcela jasné.

Maďarský premiér hned po politickém grémiu lidovců sebejistě vyhlásil, že jeho stranu nelze jen tak vyloučit nebo jí pozastavit členství. Přece z vůle maďarských voličů čtyřikrát vyhrála volby. A takové strany se přece samy rozhodnou, zda někde zůstanou, nebo ne. Takže nejenže eurolidovci budou jednat o ponechání Fideszu ve svých řadách, ale také Fidesz si sám rozmyslí, jestli vůbec chce v EPP zůstat. Klíčové ovšem je, že až po eurovolbách!

Do té doby je třeba zachovat zdání jednoty, protože – jak hlásají maďarská vládní a vládě blízká média – tuto jednotu neustále nahlodávají levicové, liberální a samozřejmě „sorosovské“ síly, které začaly krájet eurolidovce jako nějakou štangli salámu. V takové situaci se přece EPP nemůže zříci zhruba 14 mandátů v europarlamentu, které nejspíš ve volbách získá Fidesz.

Kolotoč se ale točí dál. Dosud bylo tady v Maďarsku pro maďarského voliče hlavní, abychom užili orbánovský slovník že „nám ubližují“, ale „my se nedáme“, zato „jsme připraveni“ na kompromisy tak, abychom neztratili tvář. Nicméně „boj pokračuje“, „stojíme na vartě“ a „nevzdáme se“. No pasaran!