Komentář Gregora Martina Papucska: Orbán tančí jako páv. Bude to fungovat?

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: Reuters

Viktor Orbán
Demonstrace proti Orbánovi
3
Fotogalerie

Dnešek je dnem D ve vztazích mezi konzervativní křesťanskodemokratickou Evropskou lidovou stranou (která má největší frakci v europarlamentu) a členskou maďarskou vládní stranou Fidesz. Nejvyšší politické grémium eurolidovců bude rozhodovat, co s „marnotratným synem“. Nechat ho, aby se vrátil ke společným hodnotám, a přimět ho, aby nadále neútočil na své? Anebo ho poslat pryč, ať si jde, kam chce? Existuje i možnost mezi oběma okraji, jakýsi očistec, totiž pozastavit členství Fideszu v EPP. 

Signály bezprostředně před hlasováním jsou smíšené, ba dokonce rozporuplné. Dá se pozorovat jakýsi „paví tanec“. Svým způsobem na obou stranách, nicméně tento výraz – a v maďarštině už téměř politický terminus technicus – byl původně ušitý především k pojmenování taktiky Viktora Orbána. Jde o to, že v nejrůznějších sporech divoce vyrazí kupředu, jen aby posléze mohl uhnout stranou, případně couvnout. Přesně tak, jak to dělává páv mezi ostatní drůbeží.

Na každé zdi Soros

Naposledy už se skutečně zdálo, že Orbán zašel příliš daleko se svou intenzivní, nekorektní, až zuřivou kampaní proti takzvanému Bruselu. Na menších i velkoplošných plakátech, které pokrývaly zastávky hromadné dopravy a zdi podél cest po celé zemi, byl v pozadí původce všeho zla George Soros, který má všechny v kapse, a v popředí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a text: „Máte právo vědět, k čemu se chystá Brusel.“ Rozuměj: hlavně sem pustit další hordy migrantů.

Tato propagandistická kampaň doplněná i šoty ve „veřejnoprávních“ (tvrdě kontrolovaných) médiích vytočila politiky v Bruselu i v EPP. Do čela kritiků maďarských poměrů se postavil předseda frakce EPP v Evropském parlamentu a takzvaný spitzenkandidát lidovců v nadcházejících eurovolbách Manfred Weber, který nejčastěji vyhrožoval Fideszu vyloučením z rodiny.

Půl kroku zpět

Weber poslal do Budapešti dokonce ultimátum se třemi podmínkami: zastavit zmíněnou kampaň, omluvit se za Orbánova ostrá slova (citoval – proboha! – Lenina a své kritiky nazval „užitečnými idioty“) a vypořádat záležitost Středoevropské univerzity. Právě na této univerzitě Weber demonstrativně zahájil svůj program, když si před týdnem odskočil do Budapešti.

Přitom právě téma univerzity je poměrně málo kontroverzní – škola v Budapešti funguje, jen nevydává americké diplomy, a maďarská strana je ochotná diskutovat o novém modelu financování univerzity ze strany bavorské vlády a automobilky BMW. Omluva, byť jen částečná, z Orbánových úst rovněž zazněla – požádal o odpuštění, pokud někoho urazil, nicméně své politické názory zejména na migraci prý nemění. To byl, řekněme, jakýsi polovičatý krok zpátky ve zmíněném pavím tanci, zato plakátová kampaň je skutečně definitivně odpískaná. Zdálo by se tedy, že orbánovci vyhověli prvnímu bodu ultimáta beze zbytku. Má to drobnou vadu na kráse, totiž že celá kampaň měla podle plánu beztak skončit 15. března. Nevadí, eurolidovci nemusejí vědět všechno.

Nechceme odejít, ale...

V Budapešti to všechno prezentují jako vstřícné kroky a klíčoví politici zdůrazňují, že Fidesz nemíní EPP opustit. Aby to ale nebylo tak jednoznačné, ozývají se i disharmonické hlasy – Antal Rogán, šéf premiérova kabinetu anebo ministr propagandy, jak mu přezdívají média, o víkendu zdůraznil, že Fidesz zůstane ve stranické rodině lidovců jen za předpokladu, že v této evropské straně nezískají převahu promigrační síly. Což hrozí neustále, dodává vládě velmi blízký server Origo, který píše o tom, že v EPP se to jen hemží agenty George Sorose.

Stručně řečeno, zase jednou maďarská vláda uplatňuje taktiku dvojí komunikace pro oba možné případy. Tak, aby voliči Fideszu jak setrvání strany uvnitř EPP, tak její vyloučení vnímali jako součást pečlivě připravené strategie.

Autor je spolupracovníkem redakce