Glosa Jany Havligerové: ČNB zasahuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Očekávané se stalo faktem, centrální banka vyhlásila dosud nejtvrdší omezení pro poskytování hypoték. Jedná se sice jen o doporučení, ale peněžní ústavy se jím bezpochyby začnou od října řídit. Se zpřísněním podmínek delší dobu počítaly. Dosáhnout na vysněnou metu vlastního bydlení bude pro ještě více lidí ještě složitější než dosud. Centrální bankéři mají logické zdůvodnění. Při rychlém růstu cen nemovitostí i objemu úvěrů na bydlení by se mohla řada domácností v případě zhoršení ekonomického vývoje dostat do problémů.

Je to diplomatické vyjádření. Řekněme rovnou, že do dluhové pasti by při škobrtnutí ekonomiky padli nejen noví klienti, ale i mnozí z těch šťastnějších, co už hypotéku mají. Momentálně příjmy domácností rostou. Jenže mnohem pomaleji než ceny bydlení. Ty v Česku v posledních letech stoupaly nejrychleji v Evropě.

ČNB se bojí bubliny a zasáhla. Vzhledem k tomu, že se zvyšují i nájmy, je bydlení už delší dobu prakticky nedostupná věc zvlášť ve velkých městech. Je to problém, který nevyřeší banky. Všimnout by si ho konečně měli politici. A začít makat.