Glosa Jany Havligerové: Něco za něco

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš na společné večeři v Lánech

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš na společné večeři v Lánech Zdroj: Twitter - Jiří Ovčáček

Zatímco poslanci vedli debatu o vyslovení nedůvěry, prezident Miloš Zeman byl už zase o krok dál. Nepřímo vzkázal premiéru Andreji Babišovi, jaká by měla být splátka za podporu, kterou mu hned v zárodku vznikající politické krize projevil a tím ji v podstatě zadusil. V rozhovoru poskytnutém MF Dnes připomněl vůdci ANO, že premiér má svaté právo vyměnit jakéhokoli člena vlády a on nebude tím, kdo by takovým výměnám bránil.

A aby nedošlo k mýlce, přímo si u redaktorů vyžádal otázku na zahraničně politické téma týkající se státu Izrael. Hlavě státu, jak známo velmi záleží na přesunu české ambasády z Tel-Avivu do Jeruzaléma. Ministr zahraničí Tomáš Petříček je spíše proti takovému počinu. Nebo, jak je přesvědčený prezident, proti je jím zamítnutý kandidát na post šéfa české diplomacie, sociální demokrat Miroslav Poche.

Tomu Petříček dříve dělal asistenta, a podle hlavy státu je i jako ministr stále pod jeho vlivem. Zemanův útok po návodné otázce byl nasnadě: „Nemám rád loutky. Možná je dovedu pochopit, když je to Spejbl a Hurvínek, ale v české politice mi loutky připadají nevhodné“. Teď už jde jenom o to, zda premiér pochopí a jak si Zemanův požadavek
dokáže vyříkat s šéfem socialistů Janem Hamáčkem. Na každý pád musí Babiš počítat s tím, že prezidentova přízeň není zadarmo a po přání vyměnit šéfa diplomacie nejspíš přijdou další.