Glosa Martina Čabana: ČNB má zastání

ČNB

ČNB Zdroj: ČTK

Česká národní banka získala ve své snaze o rozšíření vlastních pravomocí silného zastánce. Prezident Miloš Zeman během jmenování nových členů bankovní rady prohlásil, že plně podporuje snahu ČNB získat zákonnou moc stanovovat parametry úvěrů na bydlení. Příslušná novela zákona o centrální bance by se měla zanedlouho dostat k poslancům a prezidentská přímluva má jistě svou váhu.

Prezident se k upevnění moci centrální banky přihlásil s odstrašujícím příběhem Lehman Brothers, ale to je samo o sobě stěží argumentem pro přepisování zákona. Jak jsme viděli v posledních týdnech, centrální banka umí účinně zaškrtit hypoteční trh i dnes – prostřednictvím svých „doporučení“.

A to klidně i v době, kdy politickým tématem číslo jedna je zvyšování dostupnosti bydlení a objevují se dokonce nápady municipalit na výběrové dotování hypoték, které centrální banka z druhé strany dusí. Je to hezká ukázka nezávislosti ČNB na politické scéně. Ale jako východisko k diskuzi o posilování pravomocí centrální banky nad hypotečním trhem je to přinejmenším sporné.