Glosa Martina Čabana: Drolí se to

Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: Blesk:Daniel Černovský, CNC

Lidové noviny na mě pořádají hon, je mi to trochu líto, protože tyto noviny patří do svěřenského fondu pana předsedy vlády, za kterého já jsem kandidovala. Tak pravila ministryně obrany Karla Šlechtová. Až bude příště Andrej Babiš vyprávět něco o nezávislosti „svých bývalých“ médií, bude dobré si vzpomenout, co si o ní myslí jeho vlastní lidé. 

Šlechtová se stala dalším členem kabinetu v demisi, který zpochybnil svou účast ve vznikající vládě s ČSSD. Už víme, že v ní nebudou ministři Pelikán, Stropnický a Ťok.

Jako by se Babišovo hnutí otřásalo, odpadaly z něj důležité tváře, které ještě nedávno zdobily billboardy a lákaly voliče na příběhy o „nezávislých expertech“. Je otázkou, nakolik si šéf ANO tento proces uvědomuje, případně nakolik jej řídí.

Místy to ale vypadá, jako by si po večerech pročítal projev Gustáva Husáka pronesený týden po okupaci v roce 1968 a těsně před vlnou brutálních stranických čistek: „Ať odpadne, co je kolísavé, ať odpadne, co je oportunistické, ale ať v té straně zůstane, co je pevné, co je charakterní.“ Možná se rodí „pevné a charakterní“ ANO.