Igor Záruba: Na ropné skluzavce

ropný vrt

ropný vrt Zdroj: Eric Kounce TexasRaiser, wikimedia

Pumpaři v Česku nesnižují cenu pohonných hmot tak rychle, jak by s ohledem na klesající světové ceny ropy mohli. Nejspíš ale budou muset… Saúdská Arábie předpokládá, že pád bude pokračovat, a to o dalších deset dolarů za barel (159 litrů) na 60 dolarů. Což je úroveň, s níž státy v Perském zálivu mohou ještě relativně spokojeně žít. Pod touto hranící už ne, tvrdí.

Současný stav pod 70 dolary za severomořskou ropu Brent je nejnižším za posledních pět let. Na vině má být americká nadprodukce těžby z břidlicových ložisek. Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC přesto zatím o omezení „dolování“ klasické ropy neuvažuje.

Analytici ovšem varují: půjde-li to tak dá, budou mít problémy Arabové stejně jako Američané. V USA se totiž těžba z břidlice vyplatí jen tehdy, budou-li arabská (a venezuelská) ropa dostatečně drahá. Jinak ne.

Nervózní jsou i centrální banky, jmenovitě ECB. Snižující se ceny ropy tlačí dolů inflaci v eurozóně, a půjde-li to tak dále, nastane potřeba ještě více vykupovat státní dluhopisy, aby byla zachována makroekonomická stabilita. O rizicích, spojených s posilujícím dolarem, pak ani nemluvě…

Cena ropy Brent:

A to už je záležitost, která je o hodně pater výše než štítky na pumpách. Třebaže řidiče, a zdaleka nejen je, zajímají právě ony především.