Igor Záruba: Telefonní ráj, taxíkové zlo

telekomunikace

telekomunikace

Druhé největší italské město Milán žije přípravami na světovou výstavu EXPO, která se koná už v roce 2015. Příslovce „už“ používám záměrně, protože připravit monstrpodnik pro 20 milionů příchozích není legrace.

Pořadatelé předchozí přehlídky v čínské Šanghaji, kam se dostavilo přes 70 milionů lidí, by mohli vyprávět. A třebaže tentokrát až o takovou „exotiku“ nepůjde, pár „exotických“ momentů by se v srdci Lombardie našlo. Začněme telekomunikacemi.

Pátý model amerického Applu, v Česku prodávaný za 12 299 až 24 290 korun (podle velikosti paměti), tu stojí 20 eur plus tarif 9,90. Paušál poskytne 250 minut volání zdarma, 250 SMS zpráv gratis a 1GB pro surfování na webu. Jde o výchozí pozici pro boj o nové zákazníky: volat a stahovat budou chtít během EXPO všichni.

A Češi budou moci srovnávat. Výsledné skóre je nabíledni. Opakem v cenové hitparádě jsou milánské taxíky. Ve městě, kde proslulý Dóm prostupuje tma jak v pytli, protože okna jsou oblepená smogem, se jezdí „na zavolání“ v hybridech. Nástupní taxa 9,50 eura je hustá, platby běžně nad dvacet eur jakbysmet. Z této daně za emise v ovzduší nebudou lidé kolem EXPO nijak nadšení, a tarify budou muset dolů. Už proto, že cesta z letiště do města vychází na 90 eur. Pro klienty ČSA jde o taxu ve výši nejlevnější letenky.

Nelichotivé srovnání bude ovšem bít do očí za předpokladu, že ČSA (potažmo Korejci) nemají v úmyslu opět řádit v letových řádech a lety do Milána nezruší.