Jan Šindelář: Off-line

DIVADELNÍ PRVEK. Tak by šly vystihnout obří makety účtenek, které ministr financí Andrej Babiš přinesl do parlamentu během prvního čtení zákona o elektronické evidenci tržeb v červenci.

DIVADELNÍ PRVEK. Tak by šly vystihnout obří makety účtenek, které ministr financí Andrej Babiš přinesl do parlamentu během prvního čtení zákona o elektronické evidenci tržeb v červenci. Zdroj: CTK

Zkratka EET zaplnila v posledních dnech značný mediální prostor. Z agenturního zpravodajství se člověk mimo jiné dozvěděl, že takzvanou elektronickou evidenci tržeb podporují nejrůznější komory a podnikatelské svazy. Ty se snaží čtenářstvu mezi řádky podsunout, že EET podporují všichni poctiví, rozuměj organizovaní podnikatelé, zatímco všichni ostatní jsou podvodníci.

Nikde už se nedozvíme, že některé asociace zastřešují jen zlomek dotčených subjektů. Taková Asociace hotelů a restaurací rozhodně není mluvčím většiny hospod. Hostinský u nás na vsi má z EET strach, i když není podvodník.

Obává se nákladného zřízení internetové přípojky v místě, kde není ani pořádný signál pro mobilní telefony. Nevědomky tak nastoluje fundamentální otázku: má být internet a neustálé připojení k němu samozřejmou součástí lidského konání, stejně jako třeba papír a tužka?

Nastala už doba, kdy stát může nutit občany a poplatníky být on-line, a to ještě za jejich peníze? Stejně jako se zasazujeme o svobodu internetu a jsme hákliví na každou jeho regulaci, měli bychom se brát i za svobodu být off-line. Hostinský, stejně jako každý jiný občan, by měl mít právo nemít internet, a pokud se tak rozhodne, tak třeba i nemít elektřinu. Stát si při výběru daní nemá ulehčovat práci jedním elektronickým megapolicajtem s tím, že všichni jsou sprostí podezřelí.

Čtěte další zápisníky redaktorů E15: