Jan Šindelář: Vášnivý čtenář

Ransdorf

Ransdorf Zdroj: ctk

Bolševik Miloslav Ransdorf je hlavní postavou těchto dnů. Jeho neuvěřitelná švýcarská anabáze u mě vyvolala dávno zasutou vzpomínku. Sám jsem nikdy neměl tu čest se s tímto komunistickým enfant terriblem setkat osobně, přesto je má zkušenost téměř bezprostřední.

Před mnoha a mnoha lety jsme vyrazili s kolegy z fakulty na povinnou exkurzi do parlamentní knihovny a po prohlídce a výkladu jsme podrobili tamní milou paní knihovnici křížovému výslechu. Kroutila se a vykrucovala, ale nakonec kápla božskou. Největším hříšníkem, který prakticky nikdy nevrací knihy, je poslanec Ransdorf. A tu kolega zaníceně vykřikl: „Kdo krade knihy, ten lže a skončí na šibenici.“ Dnes to vyznívá téměř jako proroctví.

Majitel jabloneckého fotbalového klubu a předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta angažoval Ivánka Horníka, jinak též hlavního aktéra největší korupční kauzy v tuzemské kopané. „Co se dělo před deseti nebo patnácti lety, to už dávno neexistuje. Situace je odlišná, všichni mají jiné myšlení, doba se úplně změnila,“ je přesvědčen Pelta. Ano, doba se snad změnila, ale ty tváře ve fotbale zůstávají stále stejné. Je to jen další důkaz toho, že se český klubový fotbal zapouzdřuje víc a víc sám do sebe. Nedej bože, aby bral v úvahu nějaké externí vlivy, například diváky. A ti možná brzy definitivně přestanou brát v úvahu český klubový fotbal.

Jasná chvilka spícího europoslance