Jan Stuchlík: Energie s pojistkou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Tři čtvrtiny Čechů si přejí, aby stát více podporoval samozásobování elektřinou, a umožnil tak rodinným domům, bytovkám nebo obcím vymanit se ze závislosti na velkých energetických firmách.To je jeden ze závěrů průzkumu, jehož vypracování zadalo Hnutí Duha.

V určitém ohledu je to poměrně zajímavý vzkaz pro ministerstvo průmyslu a další státní instituce, aby se začaly zabývat tím, jak z elektřiny a dalších energií udělat jednoduchou službu. To znamená nebránit rodině, aby si na střechu dala nedotované solární panely a do sklepa pár baterií na uskladnění energie na noc nebo dny se zataženou oblohou – pokud si myslí, že tím ušetří. Nebo aby po instalaci panelů mohla rodina někomu zaplatit za to, že když slunce svítit nebude, tak jí potřebnou elektřinu dodá. A postará se tak o to, že maso v mrazáku se nezkazí, voda v bojleru zůstane teplá a večer nebude nutné vytahovat ze šuplíku svíčky.

Stejně to může fungovat u obcí či energetických družstev. Aby si tito samozásobovatelé nemuseli budovat záložní zdroje pro případ výpadku, zaplatí poskytovateli služby „Záložní dodávka energie“ odpovídající cenu za to, že se domy neponoří do tmy.

Potíž se samozásobováním je především v tom, že na rozdíl od sítě s mnoha výrobními zdroji je vystaveno mnohem většímu riziku, že energie náhle nebude. Určitě by se za správných podmínek na dobře postaveném trhu našlo dost firem, které by náhradní zdroje měly a o prodej služby záložních dodávek měly zájem. Nezávislostichtiví spotřebitelé si pak jen budou muset spočítat, zda pro ně bude nezávislost s pojistkou proti tmě levnější než odběr veškerého proudu ze sítě.