Jan Stuchlík: Polotovary z parlamentu

Sněmovna bude o vládním daňovém balíčku, prováděcím zákoně k důchodové reformě a dalších zákonech vetovaných senátem či prezidentem zřejmě jednat ve středu.  (Foto ČTK)

Sněmovna bude o vládním daňovém balíčku, prováděcím zákoně k důchodové reformě a dalších zákonech vetovaných senátem či prezidentem zřejmě jednat ve středu. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Změna obsahu vyhrazena. Tuto větu by po vzoru firem, které sestavují různé ceníky a letáky, měli psát zákonodárci a ministerstva na začátek zákonů. Aby bylo všem práva dbalým jasné, že minimálně ze začátku není úplně vhodné se novými normami doslova řídit. Národu se totiž předkládají polotovary. Příklad se najde snadno.

Letos v lednu začal platit zákon, který nařizoval vlastníkům domů a bytů, aby si opatřili za zhruba deset tisíc korun průkaz energetické náročnosti budovy. Ten případnému kupujícímu ukáže, jak si nemovitost energeticky stojí ve srovnání s potenciální konkurencí. Jenže na detaily se čekalo až do začátku dubna, kdy ministerstvo průmyslu vydalo prováděcí vyhlášku. Ta třeba změnila původní podobu průkazu.

Teď ministerstvo hodlá přes poslance prosadit další změnu. Energetické průkazy nebudou potřebovat staré domy a byty, které neprošly zásadní rekonstrukcí.

Budou stačit faktury za energie za poslední tři roky. Tato novinka by mohla platit už od podzimu. Ministerstvo tvrdí, že není důvod terorizovat majitele starých rodinných domů. Povinný energetický průkaz je prý také až příliš přísná interpretace evropské směrnice. Navíc se zabrání přetížení energetických auditorů, kteří by museli rychle průkazy zpracovávat. To vše zní logicky, ale dalo se to ošetřit už při tvorbě zákona.

Ti, kdo usoudili, že zákon je třeba od začátku dodržovat, a průkaz si koupili, si teď asi rvou vlasy. To není dobrá zpráva v zemi, kde by respekt k zákonům bylo vhodné spíše posílit.

Polemika: Jak energetické štítky ovlivní realitní byznys?