Jan Stuchlík: Sledujte Londýn

Jaderná elektrárna - ilustrační foto

Jaderná elektrárna - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Velký jaderný experiment v Evropě se rozjíždí. Řeč ale není o Temelínu, o němž se často mluví jako o průlomové stavbě, která Evropě ukáže jadernou cestu v postfukušimské době. Prim teď hraje Velká Británie a Česko by nemělo v příštích týdnech z ostrovů spouštět oči.

Tam se do jisté míry píše i temelínský scénář. Včera britská vláda schválila stavbu nových reaktorů v lokalitě elektrárny Hinckley Point. Stavět ho bude francouzská EdF. Má to ale jeden háček. Francouzi se do stavby pustí, pokud jim bude vláda garantovat pevnou výkupní cenu elektřiny, aby se jim investice za 14 miliard liber vrátila.

Když bude cena na trhu nižší, stát EdF ztrátu doplatí. Pokud na burze Francouzi prodají proud dráž, zisk vrátí. Jednání o stanovení této ceny právě vrcholí. Rozhodnutí má padnout v příštích týdnech. Ekologové a odpůrci jádra na britských ostrovech varují, že garance může být dvakrát vyšší, než je nynější tržní cena elektřiny. Bité budou domácnosti i průmysl.

Stejný mechanismus plánuje i česká vláda pro Temelín. Pokud si EdF vyhádá vysokou garanci, mohl by to být signál pro ČEZ, kam až by mohl své požadavky šroubovat. Kdyby se EdF nakonec s vládou nedohodla a ze stavby sešlo, mohl by to být důkaz, že tento mechanismus na zajištění návratnosti investic do jádra je tak komplikovaný, že v reálu nemůže fungovat. A teze o úpadku jaderné energetiky v Evropě dál zesílí.

Dobré na celé věci je, že to budeme vědět ještě před tím, než si ČEZ vybere, s kým bude chtít nový Temelín postavit.

John Hutton: Trh sám nezajistí přechod na bezuhlíkovou energetiku