Jan Stuchlík: Společné peníze jsou prokleté

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: ctk

Kolikrát už jsme to slyšeli. Politici neumějí hospodařit s veřejnými penězi. Důvod je prostý. Nemají k nim žádný vztah, protože je vytvořil někdo jiný. A tak by měli přijít lidé z byznysu, racionální, schopní chladné a nestranné ekonomické kalkulace, aby hospodaření státu postavili do latě.

Hlásal to podnikatel Bárta. Příští rok totéž uslyšíme od podnikatele Babiše. Jenže ono to tak jednoduché nebude.

Podnikatelé jsou nepochybně velmi racionální a zodpovědní, když se starají o své peníze ve své firmě. Jestli totéž platí i pro peníze společné, je diskutabilní.

Jeden příklad za všechny. Hospodářskou komorou, která zastupuje zájmy podnikatelů a ti jí za to platí členské příspěvky, otřásá podezření, že její prezident ztratil či odklonil pár desítek milionů.

Racionální byznysmeni se začali pídit, kam se peníze poděly, a objednali si audit. Jejich prezident, který jim má sloužit, jim ovšem výsledky šetření nechtěl ukázat.

Bránil jim také, aby si z auditu alespoň něco zkopírovali. Když členové dozorčí rady chtěli něco udělat, museli se obrátit na protikorupční fond podnikatele Janečka, aby to udělal za ně. Fond na prezidenta podal trestní oznámení.

Takže podnikatelé nevědí, co se s jejich penězi stalo. Jejich zvolený zástupce jim to nechce říct. Moc možností, jak se bránit, zjevně nemají. Tak trochu to připomíná zprávy, které se týkají státního či obecních rozpočtů. I podnikatelé jsou jenom lidé. Nemá smysl si namlouvat, že by řídili státní kasu stejně pevnou rukou jako rozpočty svých firem.

Petr Kužel: Zákon o veřejných zakázkách potřebuje revizi

Petr Kužel obhájil post prezidenta Hospodářské komory ČR