Jan Stuchlík: Zavřete ty vrahy

Kočka

Kočka Zdroj: E15

Kočka loví myši, a proto je užitečná. Musí být, když myši žerou úrodu. To ví každé malé dítě. Zdá se ale, že základy této staré dobré životní jistoty se začínají povážlivě třást. Možná už za pár let se budou děti učit, že kočka poškozuje lokální a možná i globální biodiverzitu.

První krok k novému uvažování udělali američtí vědci. Na konkrétních číslech ukázali, že kočky jsou sprostí vrazi, nebo minimálně sprostí podezřelí. Každý rok v USA zardousí 1,4 až 3,4 miliardy ptáků a 6,9 až 20,7 miliardy savců. Už dříve různé studie popisovaly, jak domestikované kočky v celém světě dosud vyhubily na 33 živočišných druhů. Nové vědecké bádání ovšem odhalilo, že v pevninské Americe skončí děsivou smrtí v kočičích drápech čtyřikrát víc ptáků, než se předpokládalo.

Za většinu úmrtí opeřenců a hlodavců prý můžou zdivočelé kočky, které nemají majitele. Inu, loví, aby přežily. Svůj podíl na masových vraždách ovšem mají podle vědců i ty kočky, které každý den najdou v misce slušnou porci whiskasu. A už jsme u vědeckého doporučení.

Majitelé by si tyto zabijáky měli lépe hlídat. O řízeném odchytu a likvidaci těch divokých se zatím nemluví. Děsivé vědecké odhalení ovšem nakonec může prospět výrobcům nejrůznějších nesmyslů pro domácí zvířata. Mluvčí jakési nadace na ochranu zvířat se už nechala slyšet, že dobře upevněný obojek se zvonkem může lovecké choutky kočkám překazit.

Na samotné poučce o užitečnosti koček se tak nakonec možná nic měnit nemusí. Kočka bude i dál užitečná, protože kromě jiných pitomostí jim jejich majitelé přece musí koupit ještě zvonek.

Jak je možné, že se kočky dokážou orientovat („vidí“) v úplné tmě?

Kočky s lidmi žijí už 6000 let