Jana Havligerová: Bída komunálních voleb

volby

volby Zdroj: ctk

V komunálních volbách se kupčilo s hlasy, něco s tím udělejte, naléhají na politiky aktivisté, kteří čistotu hlasování sledovali. Mají pravdu. A dokonce také něco málo důkazů. Neříkají ale nic nového. Směna hlasu za peníze či jiné, jak se dnes říká, benefity už tu byla mockrát, stále tu je a také bude. Evidentně nepomohlo ani přitvrzení příslušných paragrafů trestního zákona. A donekonečna zvyšovat represi nelze. Nad čím by se ovšem politici zamyslet měli, je celý systém komunálních voleb.

Změna způsobu obecního hlasování rozhodně za úvahu stojí. Nejen kvůli zjevným švindlům, jako je právě uplácení nebo „dovoz“ voličů do příslušné obce. Komunální volby mají zabudované skryté chyby, které jejich výsledky mohou zkreslit a nejspíš i zkreslují dokonce mnohem víc než chyby zjevné.

Jedno z nebezpečí, které je relativně snadno odstranitelné, spočívá v konání voleb ve dvou dnech. Už při komunálních volbách v roce 2010 aktivisté upozorňovali, že se v některých okrscích přes noc manipulovalo s hlasy, letos tvrdí totéž. Český statistický úřad ovšem při komunálních volbách nezveřejňuje počet neplatných hlasovacích lístků, a tak se nedá kloudně zjistit, nakolik jsou takové praktiky rozšířené. Jistě, na volební víkendy jsme si za ta léta zvykli a politici se bojí, že při koncentraci hlasování do jednoho dne by k urnám přišlo ještě méně voličů než obvykle. Je to ale lichá obava. Voličská účast klesá tak jako tak. A je to spíše tím, že klesá důvěra lidí v politiku. V komunálních volbách k tomu nepochybně vrchovatou měrou přispívá i jejich zbytečná složitost.

Zatímco voličů přišlo do volebních místností málo – v Praze necelých 40 procent, ve velkých městech v součtu poklesla účast proti minulým volbám o pětinu – rekordní byl počet těch, kteří měli zájem obsadit radnice. Takže občanům, především ve velkých sídlech, nezbylo nic jiného než vydrhnout podlahy, aby mohli rozložit volební archy, a uspořádat putování po soupiskách. Pokud tedy chtěli křížkovat. Vážně je taková „bojovka“ bude bavit donekonečna? I na to by si měli politici odpovědět.

Ostatně panašování je další problematická záležitost. Možnost vytvořit si „vlastní kandidátku“, o které tak rád hovoří prezident Zeman, je iluzorní. Když už vůbec někomu dojde, že pro posun kandidáta z dolní příčky směrem nahoru je nutné získat o deset procent víc hlasů, než je průměrný počet hlasů na jeho listině, končí to naštvaností. Ti, kdo netuší, jsou zklamaní až výsledkem a volby považují za nespravedlivé. Tohle pravidlo by mělo zmizet, nikdo by nelitoval.
Po každých volbách se mluví o vítězích a poražených. To je při nízké volební účasti také iluze. K domnělému vítězství stačí čím dál méně hlasů. Tak abychom kvůli neochotě či liknavému předělávání pravidel nakonec neskončili u toho, že nejjednodušší bude nákup hlasů legalizovat.