Jana Havligerová: Chybička se občas vloudí

Metrostav zastavil práce na tunelu Blanka

Metrostav zastavil práce na tunelu Blanka Zdroj: ctk

Praha už odeslala stavební firmě Metrostav 2,7 miliardy korun, které dlužila za stavbu tunelu Blanka. Pracovníci Metrostavu se tedy ve středu vrátí na stavbu. Obě strany se totiž dohodly, že dokončení tunelu opravdu nechtějí zdržovat. Úředníci pražského magistrátu se ale také nebudou nudit.

Rada hlavního města bude tento týden jednat o tom, zda zahájí další arbitráž, pro změnu se správcem stavby, společností Inženýring dopravních staveb. Ta už v lednu Prahu zažalovala o dlužných 145 milionů korun. Jasně, ani tunel není možné tunelovat. Ještě by to přišlo na víc než šestatřicet miliard.

Babišovo hnutí ANO podle volebního modelu společností Herzmann a Data Collect v eurovolbách s přehledem převálcuje všechny ostatní parlamentní politické frakce. Hlas by jeho kandidátům dala více než pětina voličů. S velkým odstupem by pak ANO následovaly ČSSD a KSČM.

Ale není potřeba si s tím zase tolik lámat hlavu. Jak míní exprezident Václav Klaus, za současného fungování Evropské unie členové Evropského parlamentu nemají možnost něco významného změnit: „V podstatě nemá nikdo z nich šanci cokoli udělat.“ Tak. Není nad dobrou předvolební agitku.

Nedávno zřízený vládní výbor pro personální nominace má opravdu šťastnou ruku. Hned při jednom z prvních výběrů členů dozorčích rad doporučil jako kandidáta libereckého exhejtmana Stanislava Eichlera. Ten je ovšem obžalovaný ze zneužití pravomoci veřejného činitele, a tak výbor musel jeho nominaci vzápětí stáhnout. No nic. Chybička se občas vloudí.