Jana Havligerová: Jízdenky za nula korun

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš Zdroj: CTK

Platy zaměstnanců nemocnic mají v příštím roce stoupnout o pět procent. Lékařský odborový klub ovšem žádá desetiprocentní růst. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka je to neodpovědné. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš zdravotníkům rovnou řekl, že je to nereálné. Možné to prý bude až v transparentním zdravotnictví, kdy se peníze nebudou ztrácet v neprůhledných nákupech.

Vládní argumenty nejsou nic moc, ale v podstatě jim lze dát za pravdu. Držení platů na uzdě se ale špatně vysvětluje, když si poslanci a senátoři hodlají základní plat zvednout o čtrnáct procent, zhruba o 8100 korun.

Premiérovi a šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi rychle došlo, že usnesení sněmovního rozpočtového výboru o růstu odměn ústavních činitelů není nejlepší tah politického marketingu. Po návratu z USA by tak rád postavil do latě alespoň sociálnědemokratické poslance. Svůj původní záměr – zvýšit platy o 3,5 procenta – hodlá znovu prosazovat i v koalici.

Pokud ho vehementně nepodpoří ministr financí, pak tipujeme, že se předseda vlády předem pasoval na rytíře smutné postavy.

Kojenci a statistika

S novinkou přicházejí i České dráhy. Jízdenku v českých vlacích by už od 14. prosince měli mít i kojenci a batolata. Neděste se, děti do šesti let dál budou jezdit zdarma, leč s jízdním dokladem.

Podle vedení státního podniku je „účel hlavně evidenční a statistický a podobné doklady vydávají i další železnice v zahraničí, takže to není nic zcela výjimečného“. Jak takové údaje obohatí statistiku, na to představivost nestačí. Takže si položme otázku: To opravdu musíme z ciziny přebírat každou pitomost?