Jana Havligerová: Košile, nebo kabát?

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Že prezident Václav Klaus umí svá prohlášení dobře načasovat, je známá věc. Stejně jako fakt, že když něco chce, obvykle nedá pokoj, dokud to nedostane. Přesto se vždy držel určitých mezí.

Do včerejška, kdy neodolal a na zahájení školního roku v pražské Základní škole Na Smetance vyzval deváťáky, aby řekli paní poslankyni, která ho doprovázela, občanské demokratce Janě Černochové, ať nehlasuje pro zvýšení DPH.

Trochu zvláštní školení žáků o finanční gramotnosti a ekonomii. Pro někoho úsměvné, pro někoho méně. Třeba pro premiéra, který řekl, že když zvýšení daní neprojde, dá hlavu na špalek. Podle Klause je zvyšování daní v této době ekonomická sebevražda.

A je přesvědčený, že premiér dělá s daněmi fatální chybu. Těžko si ale představit, že když nabádá poslance ODS k revoltě, chce tím zachránit Nečase. To ho spíš postrčí blíž k tomu špalku.

Samozřejmě sám Klaus nic nezmůže, vyslyšet by ho muselo alespoň pár občanských demokratů sedících v Poslanecké sněmovně. Ti ale jistě budou zvažovat, jestli je bližší košile než kabát. Zatím u nich vždy vítězila ta košile.