Jana Havligerová: Místo kmotrů přicházejí osoby blízké

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Personální blitzkrieg Andreje Babiše, zdá se, narazil na hranice možného. Jeho snaha rychle obsadit veškeré velitelské pozice, přetnout klíčové komunikace a přerušit spojení mezi bojovými formacemi „nepřítele“ bere za své. Lídr hnutí ANO musel v několika málo posledních dnech připustit totální, ba potupné prohry. V politice i při řízení státu.

Z pražské kandidátky ANO pro podzimní komunální volby mu odstoupila Martina Schopperová, podnikatelka, která se dala na politiku proto, že už se nemohla dívat, jak jejímu rodnému městu vládne nekompetentní náplava. Ještě minulý týden si Babiš liboval, že kandidátku do souboje o magistrát povede právě tato zcela neznámá, leč zjevně sebevědomá dvaačtyřicetiletá žena. Jenže s porozuměním je amen. Prý byla napojená na pražské kmotry Tomáše Hrdličku a Romana Janouška, špitá se v politických kuloárech.

V Praze má šéf ANO opravdu pech, spálil se už v případě námluv s exprimátorem Janem Kaslem. Ten z čela kandidátky babišovců pro změnu vycouval kvůli – eufemisticky řečeno – výtkám vůči politickému stylu hnutí.

Babišovi se věru nepovedla ani rychlá výměna generálního ředitele karlovarského hotelu Thermal. Po pouhých čtyřech měsících skončil ve funkci také nový generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic. Na ministerstvu financí podává trestní oznámení jeden náměstek na druhého. Babišova personální nouze začíná být zjevná, i on sám připouští, že nejsou lidi. I tak se to dá odbýt, jistě. I když pravdě blíž bude fakt, že ne každá osobnost, kterou už se snažil ulovit, vyznává tezi, že stát lze řídit jako firmu a politickou stranu zaměňovat za sektu vyznavačů jediného guru.

Populárních osob a expertů, kteří by se chtěli spojit s hnutím ANO, ubývá. Babiš je nucen ze seznamu, alespoň toho politického, gumovat jméno za jménem. Zatím mu to možná tolik nevadí, ještě pořád se najdou méně známí či zcela neznámí jedinci, kteří zavětří příležitost, jak se rychle vyšvihnout na vrchol. Suplenty pro funkce ve státní správě zase Babiš obratem nachází v řadách stávajících či bývalých zaměstnanců svého Agrofertu.

Podle stejného mustru postupují i ministři, jejichž rodné listy zdobí logo ANO. Jenže malér je nasnadě. Jestli až dosud státu tu více a tu méně skrytě vládli kmotři, jak tvrdí Babiš, tak teď jej začínají čím dál více ovládat osoby blízké. Aby nebylo mýlky, osoby blízké Agrofertu. Což v důsledku může vést k úplně stejně neblahým koncům.

Nač ale hned malovat čerta na zeď. S českou politikou to ani zdaleka není tak špatné, jak se voličům snaží namluvit Babiš. Manažeři z Agrofertu také jednou dojdou. A šéf hnutí ANO se pak bude muset rozhodnout, zda skutečně hodlá budovat partaj, která není jen na jedno použití. Že stát není možné řídit jako firmu, mu už také došlo. Tedy alespoň to tvrdí.