Jana Havligerová: Politika po česku

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Šéf hnutí Ano Andrej Babiš se tisku svěřil se svými dojmy z prvního zasedání Poslanecké sněmovny. Měl pocity marnosti a ztraceného času. Poslanci místo toho, aby popsali problém třemi větami, mluvili čtvrt hodiny, a tak jen potvrdili jeho přesvědčení, že v parlamentu všechno dlouho trvá.

Ale hlavně – „mě sněmovna nemotivuje, nikdy jsem v ní nechtěl pracovat. Zajímá mě exekutiva,“ zdůraznil šéf ANO. To mu ještě nikdo neprozradil, že jednání pléna sněmovny se účastní i členové vlády? No, snad někdo sebere odvahu.

I když, s přihlédnutím k tomu, co o parlamentu říká další člen hnutí Martin Komárek, je to možná ještě jinak. Komárkovo přesvědčení v kostce řečeno zní: Parlament je plný kydů, které pronášejí nějací trotlové. Příště už se možná od lidí z ANO rovnou dozvíme, že parlament nepotřebujeme. Ve firmách do toho šéfům taky nikdo nekecá.

Za prezidentem republiky už se v Lánech zastavil i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Z debaty s Milošem Zemanem, v níž probírali aktuální situaci a jednání o možné vládní koalici, zatím jako jediný z politických lídrů přinesl velmi konkrétní poznatek. „Pan prezident se vyjádřil v tom smyslu, co už dříve prohlásil, že tato kombinace (myšleno ČSSD, Ano a KDU-ČSL) je tím nejmenším zlem.“ Začínáme tušit, že pokud vláda vznikne, tohle prohlášení si budeme muset opakovat alespoň jednou za den.

A teď pozor. V Česku se přemnožila prasata. Divočáci obsadili lesy a pole, myslivci jdou do akce. Buďte dvojnásob opatrní. Myslivcům se raději vyhněte, jsou fakt nebezpeční.