Jana Havligerová: Samé špatné varianty

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek Zdroj: ctk

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek rezignoval ze svého osobního rozhodnutí, aby organizaci neškodil. Tak pravil poté, co v úterý strávil dvě hodiny se sněmovní komisí pro kontrolu GIBS. Politické tlaky jako důvod neuvedl, letmo a jaksi na okraj se o nich zmínil jen předseda zmíněného parlamentního orgánu. Ten konstatoval, že takovou mediální kampaň doprovázenou politickým tlakem, jaké byl vystaven Bílek, by neustál nikdo.

Takže politický tlak na nejmocnější policejní útvar, který má rozsáhlé pravomoci a hlídá policisty, vězeňské dozorce i celníky, je potvrzen. Otázka, zda generální inspekce koná, či nekoná dobře to, co konat má, v horším případě zda své pravomoci přímo nezneužívá, ale zůstává. Ti, kteří by na rozdíl od občanů měli elitnímu útvaru vidět až do ledví, si odpověď nechávají pro sebe, anebo ji neznají. Proč je podle premiéra i ministra vnitra inspekce nedůvěryhodná?

Prý „no comment“, už jsme sdělili dost. To je ovšem v tak citlivé záležitosti zatraceně málo. Čím méně faktů, tím více spekulací. Pravděpodobnějších i divočejších. Zřejmé je, že o generální inspekci, respektive její vedení se poté, co vstoupil do vlády, začal živě zajímat předseda hnutí ANO a vicepremiér Babiš.

Nedůvěryhodná instituce

Zjevné také je, že „nedůvěryhodnou“ institucí se GIBS stal, řekněme veřejně, až poté, co v moravských bezpečnostních vodách zalovil vrchní olomoucký žalobce Ištvan. Těsně po operaci Vidkun, kdy v Olomouci zatýkali protimafiánští policisté, inspekce pro změnu zatýkala v ÚOOZ. Měl-li to být obranný tah, nevyšel. Pod Bílkem se dlouho podkopávané křeslo definitivně poroučelo. Boj o vliv na mocnou službu už není možné držet pod pokličkou.

Ani jedno vysvětlení, které je možné sestavit z útržkovitých skutečností, přitom není potěšitelné a už vůbec ne uklidňující.
Válka policajtů? Pokud ano, pak to znamená, že dva nejdůležitější bezpečnostní útvary nikdo neřídí a vymkly se jakékoli kontrole. Válka politiků, přesněji hnutí ANO a ČSSD?

Policisté patří k výkonné moci, zodpovědná má být vláda, nikoli stranické sekretariáty. A do třetice – sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Skoro nemá smysl ji zmiňovat. Ke kauze se dostala s křížkem dávno po funuse.

Nesrozumitelné dění kolem policie nikomu na klidu nepřidá. Minimálně boří tvrzení politiků o pořádku ve státě. V tomto případě je to zvlášť nepříjemné

Nesrozumitelné dění kolem policie nikomu na klidu nepřidá. Minimálně boří tvrzení politiků o pořádku ve státě. Přitom právě sílící přesvědčení o všeobecném nepořádku by politici měli co nejrychleji měnit. V případě bezpečnostních složek je to zvlášť důležité.

Rychlé řešení ve stylu léta zajeté politické praxe – my si ponecháme toto a vám zato dáme tohle – by ale v případě generální inspekce ke kýžené katarzi určitě nevedlo. Zvlášť když už se šušká, že celá šaráda je pouhou mezihrou, přičemž velkým finále má být hladké prosazení nového zákona o státním zastupitelství.