Jana Havligerová: Tohle rozum nebere

Silnice R4 z Prahy do Příbrami

Silnice R4 z Prahy do Příbrami Zdroj: Euro Jan Hrouda

Vláda schválila zvýšení povolené rychlosti na vybraných silnicích prvních tříd z devadesáti na 110 kilometrů. Součástí návrhu zákona o pozemních komunikacích, který kabinetu předložilo ministerstvo dopravy, je i seznam tras, na kterých to motoristi budou moci rozpálit.

Podrobný popis stavu zmíněných tras ovšem chybí. Ještě by se ukázalo, že kvůli výtlukům, výmolům a dírám to žádná sláva nebude. Nebo dokonce, že na některých z vybraných silnic by spíš bylo potřeba rychlost povinně snížit.

Fotbalová reprezentace Poslanecké sněmovny aneb dvacítka zákonodárců, která chtěla absolvovat turnaj v Soči za erár, se pomalu rozpadá. Poté, co jim ministerstvo financí řeklo ne na žádost o dotaci ve výši 650 tisíc korun, už záliba kopat v zahraničí do míče poněkud pohasla. Kdyby se jelo, musel by každý z vlastní kapsy zaplatit zhruba šedesát tisíc. Láska ke kulatému nesmyslu a reprezentaci sněmovny, zdá se, je přímo úměrná tomu, jak hluboko lze hrábnout do státní kasy. Není ovšem reprezentace jako reprezentace.

Pražští radní, vědomi si krásy a významu metropole, hodlají na Václavské náměstí zakoupit dvacet buřt-stánků, každý zhruba za 4,5 milionu. Sumičku, za niž lze i na prestižních pražských adresách pořídit středně velký byt. Předpokládaná hodnota byla podle magistrátu stanovena na základě odborné kalkulace… Navíc, jak říká primátor Svoboda, při posuzování této částky je potřeba vzít v úvahu velice reprezentativní vzhled stánků, který byl navržen renomovaným českým architektem. Nebylo by lepší vzít v potaz zdravý rozum?