Jana Havligerová: TOP 09 po bonmotech zahájila palbu

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: E15 Michael Tomes

Je to jako výstřel z Aurory. Přes všechna další smířlivější vyjádření je to tak. TOP 09 chce, aby se Česko ještě letos připojilo k fiskálnímu paktu EU. Bez tohoto závazku nepodepíše chystanou novou verzi koaliční smlouvy s ODS a LIDEM. Má-li to být odveta za to, že Václav Klaus, stále vnímaný jako hybatel postojů ODS, podpořil v prezidentské volbě Miloše Zemana, je to vlastně velmi dobrý zásah. Ale také poněkud dětinské počínání.

Má-li to být signál pro ODS, že TOP 09 nepovažuje předčasné volby za vyloučené, pak je tenhle požadavek věru zbytečně těžký kalibr. Fiskální pakt, který má zpřísnit rozpočtovou disciplínu zemí eurozóny a potažmo celé EU, a zamezit tak opakování dluhové krize, je pro premiéra Nečase jako předsedu ODS příliš ožehavé téma. Z tvrdého postoje, který zaujal loni v prosinci, se mu bude jen těžko ustupovat.

Česká vzpoura proti fiskálnímu paktu vzbudila v loňském roce velké vášně, premiér si vysloužil tvrdou kritiku. Ano, zejména od Karla Schwarzenberga, kterého dráždí euroskeptické koketerie ODS a její orientace na britské konzervativce a který s Nečasem vede vleklý spor o to, kdo je pánem zahraniční politiky. Tvrzení mnohých, že nepodepsání paktu je po krachu českého předsednictví dalším příspěvkem k neporozumění mezi Čechy a zbytkem unie, se ale potvrdilo jen částečně. Brusel, přesněji řečeno Německo, tento krok přešlo v podstatě s nadhledem. Koneckonců nejsme státem eurozóny.

Když premiér zdůvodňoval odmítnutí paktu, oháněl se tím, že Česko přijme vlastní finanční ústavu. A vláda už také ústavní návrh zákona o rozpočtové odpovědnosti, který je přísnější než evropská pravidla, přijala. Požadavek TOP 09 tak může být varováním, že se nad touto normou nesmí zavřít voda a že premiér ji musí tvrdě prosazovat i v parlamentu. Ale málo platné, včerejší prohlášení špiček TOP 09 se víc než nátlakovému diplomatickému prostředku podobá vyhlášení válečného ultimáta.

Bezprostředně poté, co nově zvolená hlava státu promluvila o předčasných volbách, předáci koaličních stran prohlašovali, že jim jde o zachování kabinetu do řádných voleb. Dalo by se čekat, že při jednání o nové smlouvě budou koncipovat něco jako krabičku poslední záchrany – pár líbivějších opatření k usmíření voličů. Po mnoha nepopulárních krocích by jim to těžko někdo měl za zlé.

Teď to ale vypadá, že Kalouskova slova „nemáme-li Schwarzenberga prezidentem, můžeme mít Schwarzenberga premiérem“, nebyla pouhým bonmotem. Po změně, která se chystá na Hradě, se dá TOP 09 jen těžko věřit, že svým výpadem zahájila jen řadovou zahraničněpolitickou partii. Na to je fiskální pakt pro ODS opravdu příliš citlivé téma.

Jan Bureš: TOP 09 prospěje i Schwarzenbergova prohra