Jana Havligerová: Vládě teče do bot, ministrům to nevadí

Josef Dobeš, Miroslav Kalousek

Josef Dobeš, Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Zbynek Stanislav

Dieta, kterou ještě letos hodlá ministr financí naordinovat všem šéfům rezortů, se zajídá zvláště hlavě školství Josefu Dobešovi. Ten se postavil na zadní, protože má ušetřit 4,5 miliardy korun. A ve svém odporu netroškaří. Tvrdí totiž, že dokáže uspořit maximálně 400 milionů.

Varování premiéra – kdo nebude chtít seškrtat výdaje ve svém úřadě, bude muset z vlády pryč – zjevně nezabralo. Debatu o zmrazení výdajů vláda o týden odložila. Věci veřejné stojí za Dobešem, žádají svolání politických špiček koaličních stran neboli K9. Otázka zní, je-li vůbec o čem debatovat. Vládě, pokud jde o finance, pořádně teče do bot.

Nehledě na to, jak se vyvíjí ekonomika, hrozí státnímu rozpočtu propad příjmů i kvůli, slušně řečeno, nepořádku v evropských dotacích. Nepořádku tak velkému, že Česko nebude do června žádat Evropskou komisi o proplácení peněz a Brusel vysílá do Prahy eurokomisaře pro regionální záležitosti Johannese Hahna. Pokud se české problémy nepodaří urovnat, bude to pro české finance pořádná darda. Dotace se vyplácejí nejdříve z rozpočtu, unie je pak proplácí zpětně. Místo zisku tak mohou státní finance zaznamenat ztrátu.

Navíc finanční injekce, kterou Česko může do konce roku 2013 dostat, už nejspíš nikdy nebude tak tučná jako právě v probíhajícím období. Ztratit či probendit zhruba 788,7 miliardy korun v době, kdy se příjmy státní pokladny tenčí, by byl opravdu malér gigantických rozměrů. Což ministrům, zdá se, vůbec nedochází. Jinak by snad ani nebylo možné, aby například ministr pro místní rozvoj utratil skoro 700 tisíc za plechové krabice s logem Evropské unie, v nichž se skrývají propagační materiály. Smysl této akce? Lepší informovanost odborné veřejnosti o čerpání evropských fondů. Ministři za Věci veřejné s evropskými fondy opravdu válí.

Ale zpět k úsporám. Dobrovolně je představili dva členové TOP 09, ministři zdravotnictví a práce. Každý pěkně sólo, aby bylo vidět, kdo je premiant. Šetřit chtějí slučováním či rušením institucí, které sají peníze z rozpočtových kapitol, či snižováním nákladů na informační technologie. Stačit to nebude. Hegerův plán představuje sto milionů korun, ušetřit má 193 milionů. Drábek má za úkol 3,8 miliardy, takže největší položkou stejně bude krácení sociálních dávek.

Jak vidno, ministři od loňského podzimu sice vědí, že chce-li vláda dodržet schválený schodek rozpočtu, budou se krátit výdaje, neudělali však pro to nic. Jako by se spolehli, že daně se dají vždycky zvednout a sociálno lze vždy nazvat přebujelým. Návrhy na ořezání státní správy jsou naprosto nahodilé a zjevně šité horkou jehlou. Má-li nejslabší dostat padáka, čeká premiéra Nečase dost těžké rozhodování.