Jana Havligerová: Volání po vládní demisi

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Premiér a předseda ODS Petr Nečas se dohodl se šesticí rebelantů z vlastních řad na složení stranické skupiny, která bude jednat o možných korekcích daňového balíčku. Čas vyměřený na vyjednávání je poměrně luxusní, hraniční datum je 23. října, kdy má podle parlamentního harmonogramu začít další schůze sněmovny.

To vypadá nadějně. Pozor – ovšem jen v případě, že se poslanci Tluchoř a spol. opravdu chtějí na daních dohodnout. Což je více než pochybné. Jde-li jim o daně, tak opravdu až v druhém, ne-li třetím sledu.

Na pohled čisté, ideologické zdůvodnění vzpoury proti jednoprocentnímu zvýšení daně z přidané hodnoty je prostě nedůvěryhodné. A to nejen proto, že tvrdé jádro protestující šestice svou moc získalo a upevnilo v éře Mirka Topolánka, který se z ODS snažil zformovat zcela jinou stranu, než velel fundament založený v éře Václava Klause.

Však také titíž poslanci, kteří teď brojí proti konsolidačnímu balíčku, vloni v dolní komoře parlamentu zvedli ruku pro mnohem razantnější zvyšování daní. Tehdy se dolní sazba DPH zdvihala z deseti dokonce na čtrnáct procent. O daně tedy rozhodně nejde. To, o co se bude hrát, je postavení Petra Nečase.

Takže ano, veřejně budeme sledovat sérii schůzek „expertní“ skupiny ODS. Podstatnější však budou setkání v zákulisí. Nečas, stejně jako Tluchoř a jemu věrní se budou snažit získávat nové a další spojence. Ty, s nimiž by mohli podstatně ovlivnit dění na nadcházejícím kongresu občanských demokratů. To je ona událost, která může rozhodnout o životnosti vlády v současném složení. Co nejblíž k ní se také rebelové snažili posunout parlamentní jednání o daních. A to se jim podařilo.

Částečnou výhrou je už fakt, že závěrečné hlasování o balíčku se uskuteční až po krajských volbách, jejichž výsledek sám o sobě může Nečasovu pozici ohrozit. Volební kongres ODS se má konat bezprostředně poté. Navíc mají proti svému předsedovi vzbouřenci ještě jednu výhodu. Potenciálním spojencům nabízejí dvě tučná privatizační sousta: Budvar a České dráhy.

Nečas nic takového dost dobře dělat nemůže. Jistě, předseda ODS není žádný amatér. V očekávání věcí příštích už přidělil ministerská křesla zástupcům silných regionů, středních a jižních Čech a také Jihomoravského kraje. Otázka je, zda to bude stačit.

Kalousek: Výdaje lze řezat dál. Ale jen do kosti, ta se pak láme

Co tedy máme čekat? V nejbližších dnech v mnoha variacích prohlášení, že vládou navrhovaný balíček je „levicový a topácký“. Z druhé strany pak: neprojde-li balíček druhým čtením, demise. Neprojde-li balíček v závěrečném hlasování, demise. Vrátí-li balíček Senát, demise. A na konci této mantry klidně už může být pouhé jedno slovo: demise.